Effekten av mannlige fertilitets-næringsstoffer er klinisk bevist

For å opprettholde en god helse trenger kroppen en jevn tilførsel av næringsstoffer. Fysiologiske prosesser i kroppen vår krever ulike vitaminer, mineraler, aminosyrer og sporstoffer for å fungere optimalt. Menns sædcelleproduksjon er veldig sensitiv overfor lave nivåer av næringsstoffer og oksidativt stress.

Et mangfold av uavhengige, fagfellevurderte vitenskapelige studier har vist at mikronæringsstoffer har en signifikant effekt på mannlig fertilitet. I motsatt tilfelle kan fraværet eller mangler på visse næringsstoffer føre til mannlig «sub-fertilitet». Mangel på ett enkelt næringsstoff vil sjelden føre til total infertilitet, men det kan føre til unødvendig begrensning av fertiliteten og forsinke en påfølgende unnfangelse.

Viktige næringsstoffer som opprettholder mannlig fertilitet

Arginin

Arginin, en ikke-essensiell aminosyre, har både indirekte og direkte fordeler for mannlig fruktbarhet.

Som forløperen til nitrogenoksid, opprettholder arginin vaskulær dilatasjon og en sunn blodsirkulasjon. Dette er av indirekte betydning for fertiliteten, fordi det hjelper på å opprettholde ereksjon og dermed statistisk øker unnfangelsesraten.

Forskning har faktisk bekreftet at arginin-tilskudd kan øke fertilitet indirekte ved å forbedre seksuell funksjon hos menn med erektil dysfunksjon.1.

Arginin påvirker også sædcellens nøkkelparametere direkte. Flere kliniske studier har funnet at mellom 4-8 gram arginin daglig kan forbedre sædcellenes motilitet, antall og konsentrasjon2, i tillegg til volum av ejakulat3.

Denne aminosyren kan trygt støtte sunn mannlig fertilitet, uten noen kjente bivirkninger.

Les mer

Glutation

Glutation er en kraftig antioksidant som beskytter sædcellene mot skade fra frie radikaler. Kliniske studier har etablert en kobling mellom unormale sædcelle-parametere og lave nivåer av glutation i sædvæske.

Glutation ser ut til å være spesielt viktig for å opprettholde sædvolum og sædcelleantall4 og sædcellenes motilitet5 og morfologi6.

Glutation kan produseres i kroppen, men det er avhengig av tilgjengeligheten av andre aminosyrer, spesielt L-cystein. I perioder med stress eller sykdom kan kroppens krav til glutation og cystein øke.

Hvis tilførselen av cystein blir for lav etter en slik periode, så kan dette resultere i lave nivåer av glutation og som igjen kan påvirke fertilitet negativt senere. Det er derfor viktig å sikre en god tilførsel gjennom kostholdet.

Les mer

Karnitin

Aminosyren karnitin er viktig for å opprettholde energiproduksjon og motilitet i sædcellene7. Karnitin hjelper til med drivstoff til mitokondriene og fjerner avfallsstoffer som oppstår ved energiproduksjon. Karnitin dannes fra aminosyrene lysin og metionin.

Forskning har funnet en sammenheng mellom lave nivåer av karnitin og mannlig infertilitet8. Andre studier tyder på at karnitin-tilskudd kan bidra til å forbedre den generelle sædkvaliteten9.

Oppsummert har tilskudd av denne aminosyren vist å øke antall sædceller, sædcellekonsentrasjon, beskytte DNA-integritet og morfologi, samt forbedre motilitet10.

Les mer

Vitamin A

Studier har vist at vitamin A er essensielt for spermatogenese. Dette vitaminet bidrar til å utløse signalveier i cellekjernen som gir signaler til testiklene om å produsere sædceller11.

Selv om flere studier er nødvendig for å fastsette passe tilskuddsdoser, tyder foreløpige resultater på at dette vitaminet kan bistå i behandling av mannlig infertilitet, og bidra til å forbedre sannsynligheten av en vellykket kunstig befruktning som IVF eller IUI12.

Les mer

Folsyre (vitamin B9)

Folsyre, som er vidt anerkjent som en viktig forbindelse for kvinnelig reproduktiv helse, har også vist seg å forbedre mannlig fertilitet. Folsyre er nødvendig for å støtte spermatogenese av sædceller, som igjen vil føre til et økt antall sædceller og bedre tetthet13.

Det bidrar også til å beskytte utvikling av sædceller mot kromosomfeil14, som kan bidra til dårlig fertilitet.

Lave nivåer av folsyre gir 30 % større sjanse for å abortere. Rundt 80 % av menn har lave serumnivåer av folsyre.

Les mer

Vitamin B12

Sunn sæd krever tilstrekkelig tilførsel av vitamin B12. Næringsstoffet er viktig for DNA-replikasjon og utvikling. Vitaminet bidrar til å støtte sædproduksjon og et sunt antall spermier.

Les mer

Vitamin C

Høye konsentrasjoner av askorbinsyre (vitamin C) finnes vanligvis i sædvæske. Studier har vist at dette vitaminet er ansvarlig for opptil 65 % av nøytraliseringen av frie radikaler i sæd. Dette bidrar til å sikre utviklingen av sædceller og vedlikeholde fertiliteten.

Lave nivåer av askorbinsyre i sædvæske har vært knyttet til en reduksjon i antall og motilitet av sædceller, så vel som en økning i morfologiske anomalier15. Det er anslått at en tredjedel av befolkningen ikke spiser sunt nok til å dekke et minimumsinntak av 80 mg vitamin C per dag.

Les mer

Vitamin D

Sædceller har spesifikke reseptorer som binder seg til vitamin D16.

Selv om videre forskning er nødvendig, tyder innledende studier på at genetisk friske sædceller trenger vitamin D17 fordi det ser ut til å spille en viktig rolle i reguleringen av DNA-fragmentering og stabilisering av kromosomal struktur.

Lave serumnivåer av vitamin D er utbredt. 70-90% av europeere viser suboptimale nivåer av vitamin D. Problemet er mer alvorlig i Midt- og Nord-Europa og om vinteren.

Les mer

Vitamin E

Vitamin E er spesielt viktig i reduksjon av oksidativt stress og er derfor beskyttende overfor sædceller og DNA18. Det er også bevist at vitaminet øker sædcelle-motilitet direkte19. Menn som lider av lav fertilitet kan derfor øke sjansene for unnfangelse gjennom tilskudd av vitamin E. Omtrent halvparten av befolkningen oppfyller ikke anbefalt minimumsinntak på 12 mg vitamin E daglig.

Les mer

Koenzym Q10

Det vitaminlignende koenzymet Q10 fungerer som et vitamin og bidrar til å minimere skader fra frie radikaler. Studier har vist at tilskudd av Q10 kan forbedre sædcellenes morfologi, tetthet og motilitet20.

Dette mikronæringsstoffet er spesielt viktig for å støtte fremadrettet bevegelse i sædcellene21 og for beskyttelse fra frie radikaler22.

Les mer

Omega-3

Forskning viser at blodplasmanivåer av omega-3 fettsyrer kan påvirke fertilitet. Infertile menn har lavere konsentrasjoner av disse fettsyrene i sædcellene i forhold til fertile menn23. Videre forskning antyder at tilskudd av omega-3 fettsyrer kan hjelpe til mot idiopatisk (uforklarlig) infertilitet24.

Fortsette å lese

Furubarkekstrakt

Kliniske studier har vist at forbindelsene i furubarkekstrakt kan forbedre sædcelle-morfologi og -motilitet.25

I tillegg tyder det på at furubarkekstrakt forsterker de gunstige effektene av arginin på mannlig fertilitet. Forskning har vist at ekstrakt fra fransk maritim furu i kombinasjon med arginin kan bidra til å behandle idiopatisk (uforklarlig) mannlig infertilitet26.

Det er også kliniske bevis på at furubarkekstrakt indirekte bidrar til økt fertilitet ved å styrke mannens fysiske utholdenhet og erektile funksjon27.

 

Les mer

Selenium

Dette sporstoffet støtter den strukturelle integriteten i sædcellene. Det bidrar til å redusere oksidativt stress og er en medbestemmende faktor som opprettholder en frisk sædcelle-motilitet28. Europeiske avlinger har spesielt lave selen-nivåer.

Les mer

Sink

Et av de viktigste sporelementene for mannlig fertilitet er sink29. Sink er nødvendig som byggestein i fremstilling av sædcelle-membran og hale30.

Forskning viser en sammenheng mellom infertilitet og redusert sink-konsentrasjon i sædvæske31. Uten tilstrekkelig tilgjengelig sink er ikke sædcellene i stand til å modnes på normal tid, noe som fører til at antallet sædceller reduseres32, som igjen kan resultere i mannlig sub-fertilitet.

Les mer

Når er mikronæringsstoffer et alternativ?

mannlig graviditets-matEn veldig sunn livsstil er standardanbefalingen for begge partnerne når unnfangelse er ønsket. Opprettholdelse av mannlig fertilitet burde ikke være begrenset til situasjoner der det ender i klinisk terapi.

En av de enkleste og mest effektive måtene å sikre at kroppen har tilstrekkelig tilgang til næringsstoffer for å opprettholde fertilitet er med kosttilskudd. Det finnes en rekke naturlige kosttilskudd som er laget med næringsstoffer som er viktige for mannlig fertilitet.

Forbedre sjansene dine effektivt

 

Menn som ønsker å starte familie oppfordres sterkt til å vurdere et kosttilskudd. Dette vil sikre at eventuelle fertilitetsproblemer på grunn av mangel på næringsstoffer er adressert. Det er en effektiv, rimelig, utprøvd og praktisk måte å støtte mannlig fertilitet – spesielt hvis man vurderer de høye kostnadene og usikre utfallene med fertilitetsbehandling som IVF og ISCI.

Sammen med riktige livsstilsjusteringer, kan kosttilskudd bidra betydelig til å forbedre unnfangelsesraten.

Singel eller multi-tilskudd?

En kjetting er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd. Om en mann har lavt antall sædceller, dårlig motilitet eller generelt dårlig sædkvalitet, er det mest effektivt å ta et kombinasjonspreparat med flere fertilitetsfremmende næringsstoffer. Dette øker sannsynligheten for at flere sædcelle-parametere og derfor det totale antallet motile sædceller (TMS) er maksimert..

TMS er det matematiske produktet av sædcelle-telling, volum og motilitet. Det måler hvor mange millioner sædceller av topp kvalitet som er til stede i en hel sæduttømming.

Fertilitets-mikronæringsstoffer er alle rimelige, godt tolerert og har vist seg å være komplementerende og effektive i å forbedre flere sædcelle-parametere samtidig.

Økt inntak av næringsstoffer som kan forbedre mannlig fertilitet

Med effekten av næringsstoffer på mannlig fertilitet godt etablert, bør menn som ønsker å starte familie følge nøye med på kostholdet.

Selv om kroppen kan produsere noen aminosyrer som glutation, arginin og karnitin av seg selv, er det ofte fortsatt kostholdsmessige behov for å opprettholde sunne nivåer.

Selv om et balansert kosthold beriket med ubehandlet mat kan bidra til å opprettholde tilgjengeligheten av næringsstoffer som er nødvendige for sunn fertilitet, kan det være begrensninger. For eksempel i perioder med sykdom eller langvarig stress øker kroppens ernæringsmessige krav. Dette kan noen ganger føre til redusert fertilitet.

I tillegg kan livsstilsfaktorer som tobakk og alkoholbruk, utilstrekkelig søvn, overdreven vektøkning og inaktivitet påvirke fertilitet negativt.

Kosttilskudd tilpasset mannlig fertilitet kombinerer mange næringsstoffer for å lage en kraftig fertilitetsfremmende pille.

Men vær oppmerksom, det er store forskjeller når det gjelder kvalitet og pris. Finn ut hvilke som er verdt å bruke tid og penger på.

Alt om mannlige fertilitets-næringsstoffer

Bibliografi

 1. «Chen, J. et. al. (1999). Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study, BJU International, Volume 83, Issue 3, (pp. 269-73)»
 2. «Schachter, J. et. al. (1973) Treatment of oligospermia with the amino acid arginine. Journal of Urology, Volume 110, (pp. 311-13)»
 3. «Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation”, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical nutrition and Metabolism»
 4. «Naher, Z. et.al. (2011). Role of glutathione in male infertility. Bangladesh Journal of Medical Biochemistry, Volume 4, Issue 2, (pp. 20-25)»
 5. «Lenzi, A. et.al (1993). Placebo-controlled, double-blind, cross-over trial of glutathione therapy in male infertility. Human Reproduction, Volume 8, Issue 10, (pp. 1657-67)»
 6. «Eskiocak, S., et al. (2005). Glutathione and free sulphydryl content of seminal plasma in healthy medical students during and after, Human Reproduction, Volume 20, Issue 9, (pp. 2295-600″
 7. «De Rosa, M. et.al. (2005). Correlation between seminal carnitine and functional spermatozoal characteristics in men with semen dysfunction of various origins. Drugs in R&D, Volume 6, Issue 1, (pp.1-9)»
 8. «Mataliotakis, I. et.al. (2000). L-Carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality. International Journal Fertility and Women’s Medicine, Volume 45, Issue 3, (pp. 236-240)»
 9. «Balercia, M. et.al. (2005). Placebo-controlled double-blind randomized trial on the use of l-carnitine, l-acetylcarnitine, or combined l-carnitine and l-acetylcarnitine in men with idiopathic asthenozoospermia. Fertility and Sterility, Volume 84, Issue 3. (pp. 662-671)»
 10. «Banihani S. et.al. (2012). Human sperm DNA oxidation, motility and viability in the presence of L-carnitine during in vitro incubation and centrifugation. Andrologia, Volume 44, Issue 1, (pp. 505-12)»
 11. «Zhou, X. et.al. (2011). The orphan nuclear receptor TR4 is a vitamin A activated nuclear receptor. Journal of Biological Chemistry, Volume 286, Issue 4, (pp. 2877-85).»
 12. «Merviel P, Heraud MH, Grenier N, Lourdel E, Sanguinet P, Copin H (November 2008). “Predictive factors for pregnancy after intrauterine insemination (IUI): An analysis of 1038 cycles and a review of the literature”. Fertil. Steril. 93 (1): 79–88. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.09.058. PMID 18996517»
 13. «Wallock L. et.al. (2001). Low seminal plasma folate concentrations are associated with low sperm density and count in male smokers and non-smokers. Fertility and Sterility, Volume 75, (pp. 252-9)»
 14. «Young, S. et.al (2007). The association of folate, zinc and antioxidant intake with sperm aneuploidy in healthy non-smoking men. Human Reproduction, Volume 23, Issue 5, (pp. 1014-1022)»
 15. «Colagar, A. and Marzony, E. (2009). Ascorbic Acid in Human Seminal Plasma: Determination and Its Relationship to Sperm Quality. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Volume 45, Issue 2, (pp. 144-49)»
 16. «Lerchbaum, E. and Obermayer-Pietsch, B. (2012). Vitamin D and fertility: a systematic review. European Journal of Endocrinology, Volume 166, Issue 5, (pp. 765-78)»
 17. «Aquila, S. et.al. (2008). “Human sperm anatomy: ultrastructural localization of 1alpha,25-dihydroxyvitamin D receptor and its possible role in the human male gamete. Journal of Anatomy, Volume 213, Issue 5, (pp. 555-84)»
 18. «Suleiman, S. et.al. (1996). Lipid peroxidation and human sperm motility: protective role of vitamin E. Journal of Andrology, Volume 17, Issue 5, (pp. 530-7)»
 19. «http://www.jstor.org/discover/10.2307/76145?»
 20. «Safarinejad, M. (2009). Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men, The Journal of Urology, Volume 182, Issue 1, (pp. 237-28)»
 21. «Mancini, A. and Balercia, G. (2011). Coenzyme Q(10) in male infertility: physiopathology and therapy. Biofactors, Volume 37, Issue 5, (pp374-80)»
 22. «Talevi, R. et.al. (2013). Protective effects of in vitro treatment with zinc, d-aspartate and coenzyme q10 on human sperm motility, lipid peroxidation and DNA fragmentation. Reproductive Biology and Endocrinology, Volume 16, Issue 11, (pp.81)»
 23. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19666200»
 24. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22659579»
 25. «Roseff, S. (2002). Improvement in sperm quality and function with French maritime pine tree bark extract. Journal of Reproductive Medicine, Volume 47, Issue 10 (pp.821-4)»
 26. «Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12)»
 27. «Stanislavov, R. and Nikolova, V. (2003). Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenol and L-arginine. Journal of Sex & Marital Therapy, Volume 29, Issue 3, (pp. 207-13)»
 28. «Hansen, J. and Deguchi, Y. (1996). Male fertility is linked to the selenoprotein phospholipid hydroperoxide glutathione peroxidase. Acta Veterinaria Scandinavica, Volume 37, Issue 1, (pp.19-30)»
 29. «Abbasi, A. et.al. (1980). Experimental zinc deficiency in man. Effects on testicular function. The Journal of Laboratory and Clinical Medicine, Volume 96, Issue 3, (pp.544-50)»
 30. «Caldamone, M. et.al. (1979). Seminal zinc and male infertility. Urology, Volume 13, Issue 3, (pp. 280-281)»
 31. «Chia, S. et.al. (2000). Comparison of zinc concentrations in blood and seminal plasma and the various sperm parameters between fertile and infertile men. Journal of Andrology, Volume 21, Issue 1, (pp. 53-57).»
 32. «Tikkiwal M. et.al. (1987). Effect of zinc administration on seminal zinc and fertility of oligospermic males. Indian Journal of Physiology Pharmacology, Volume 31, Issue 1, (pp. 30-34)»
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit