title

Det finnes fertilitetstips par kan følge for å forbedre sin fertilitet.

Selv om det er en vanlig oppfatning, handler ikke fertilitet bare om å ha et balansert kosthold. Andre viktige faktorer er fysisk aktivitet, unngå miljøgifter og benytte optimale posisjoner under sex.

Trening

Regelmessig fysisk aktivitet kan ha en positiv innvirkning på fertiliteten hos begge parter. Lett utholdenhetstrening og moderate sportsaktiviteter får fart på blodomløpet, og kan bidra til å regulere hormonproduksjonen. Trening øker også endorfinnivået, noe som gjør deg gladere og mer selvsikker. Ikke minst bidrar det til å redusere overvekt, som noen ganger kan ha en negativ effekt på en persons fertilitet.

Hvordan begynne å trene

Sofaslitere kan forbedre sin fertilitet ved å begynne langsomt, for eksempel ved å gå en rask spasertur, jogge langsomt, eller svømme et par ganger i uken.

Ta sikte på å bare gjøre små endringer i hverdagen. Dette kan inkludere å ta trappene i stedet for heisen, sykle i stedet for å ta bilen når du skal på butikken, eller ta en kort spasertur i lunsjpausen.

Over tid vil de mange små endringene ha mange positive effekter på helsen din.

Det er svært viktig at treningsprogrammet er tilpasset din individuelle kapasitet. Ta bare del i aktiviteter og på ett nivå som du liker.

Under noen sportsaktiviteter kan varme bli ett problem, og kan påvirke produksjonsprosessen av sperm i testiklene. Det er viktig å bruke komfortabelt sportstøy som ikke strammer, slik at testiklene ikke presses for hardt mot kroppen.

Ved sykling bør menn unngå å bruke sadler som er harde og smale.

Hold øye med vekten

Hvordan kroppsvekten påvirker mannens fertilitet

En høy BMI har også negativ innvirkning på mannens fertilitet. Overvektige menn er mer utsatt for å ha et lavere spermantall (kvantitet) og dårligere sædkvalitet enn menn med en normal BMI1.

Dette skyldes ubalanse i hormonene og en negativ innvirkning på blodsirkulasjonen, som påvirker blodtilførselen til reproduktive organer.

Undervekt hos menn er assosiert med ernæringsmessige mangler, noe som høyst sannsynlig kan føre til infertilitet på grunn av mangel på viktige mikronæringsstoffer.

Hvordan kroppsvekten påvirker kvinnens fertilitet

Studier har vist at kvinner med en BMI (body mass index) på over 30 blir betydelig oftere behandlet for infertilitet enn kvinner med en BMI på mellom 20 og 252. En av grunnene til dette er at overvektige kvinner oftere rammes av polycystic ovariesyndrom (PCOS)3.

Denne tilstanden innebærer at et stort antall ufarlige cyster (væskefylte blærer) utvikler seg i kvinnens eggstokker. Disse kan bli ute av stand til å frigjøre ett egg, og svekker kvinnens evne til eggløsning. Videre kan kvinnens hormonbalanse bli forstyrret, for eksempel som en følge av forhøyet blodsukker.

Siden østrogen ikke bare dannes i eggstokkene, men også i adipose (fett) cellene4 kan et overskudd av østrogen fra fettcellene føre til en generell ubalanse i hormonene, noe fertilitetsforskere mistenker kan bidra til infertilitet5.

Overflødig fettvev har også negativ innvirkning på blodsirkulasjonen i hele kroppen, inklusiv livmoren. Dette kan være skadelig når man prøver å bli gravid, fordi livmor-regionen krever store mengder med næringstoffer for å initiere graviditet.

Anoreksia

En BMI (Body Mass Index) under 18 kan også skape problemer for par som ønsker seg barn.

Dette er fordi kvinnens kropp ikke har nok energireserver til å gå igjennom en graviditet6. Som et resultat av det regulerer kroppen eggproduksjonen, noe som resulterer i fraværende eller forsinket menstruasjonssyklus.

Å opprettholde en normal BMI og en gunstig kroppssammensetning gjennom regelmessig trening, vil hjelpe begge parter til å forbedre sin fertilitet. Selv om du bare er litt overvektig, vil du øke dine statistiske sjanser for å få barn.

Vær forsiktig med ekstreme dietter, da de kan forstyrre hormonbalansen og føre til mangel på viktige næringstoffer i kroppen.

Aminosyrer og antioksidanter kan forbedre mannens fertilitet med 400%

Kombinerte mikronæringsstoffer, så vel som rene høydoseringer av aminosyrer, har vist seg svært effektiv i å øke sædkvaliteten. Aminosyren L-Arginin kan direkte påvirke mannens fertilitet, og firedoble den ved å forbedre både spermvolum og morfologi (% normale former), noe som har blitt påvist i en rekke amerikanske studier7, 8. Kjernekomponentene i sæd, polyamin spermin og spermidin, inneholder høye mengder arginin.

L-Arginin påvirker også den mannlige fertiliteten indirekte, ved å forbedre erektil funksjon og den generelle helsen hos den vordende far. Arginin er noen ganger funnet i kosttilskudd for mannlig fertilitet.

Siden en kjede ikke er sterkere enn sitt svakeste ledd, anbefaler fertilitetsspesialister vanligvis produkter med balanserte multi-ingredienser fremfor høye doser av enkelte næringsstoffer. Vi har sammenlignet 13 naturprodukter som forbedrer mannens fertilitet her.

En nyttig sammenligning av naturlige potensmidler for mannen finner du her:

Les sammenligning!

Den daglige store dosen av L-arginin som finnes i noen av produktene, hjelper også til å forbedre mannens sædcelleproduksjon, noe som resulterer i friske, sunne og mobile sædceller.

Sammenligning av kombinasjontilskudd for mannlig fertilitet

Det er stor variasjon i pris og kvalitet av det som finnes på markedet av kosttilskudd for mannlig fertilitet.
Fortsett her for å se hvilke produkter som er verdt din tid og penger.

 

Les sammenligning!
boost fertility through relaxation

Reduser stress

Psykisk stress kan forstyrre hormonbalansen hos både kvinner og menn, og er spesielt forsket på som en årsak til idiopatisk (uforklarlig) mannlig infertilitet9. Det anbefales derfor at par som ønsker seg barn, pleier seg selv ved å ta regelmessige time-outs, for å redusere stress og spenninger.

Avspenningsøvelser som yoga og meditasjon, å sørge for at timeplanen ikke er for hektisk, en romantisk middag eller en avslappende helg, kan være svært gunstig for begge parter og bidra til ny gnist i parets følelser for hverandre.

Paret bør nyte denne spesielle tiden sammen. Så snart graviditet er vellykket vil de ha mye mindre tid til hverandre i mange, mange år framover.

Få nok søvn

For lite søvn vil føre til hormonelle ubalanser, som vil ha en negativ effekt på en rekke kroppsfunksjoner. Etterhvert som stress- og kortilsolnivåene stiger, vil fertiliteten hos både menn10 og kvinner11 synke. Par som planlegger å bli gravid, må derfor sørge for at de får nok søvn.

Hvordan søvn påvirker MANNLIG fertilitet

Dårlige søvnvaner kan også føre til vektproblemer, hos både kvinner og menn. Fedme reduserer både sædkvalitet og og kvantitet hos menn.

Hvordan søvn påvirker KVINNELIG fertilitet

Some research studies have found a connection between poor sleep habits and irregular (longer cycle) periods, which lead to reduced fertility12, 13.

Ett mindre studie har også funnet en økning i abortforekomster blant sykepleiere som jobbet nattskift.14.

Slutt tidlig med prevensjon

Teoretisk kan en kvinne bli gravid med det samme hun slutter å bruke prevensjon. Studier viser at det er statistisk sannsynlig at kvinnens syklus går tilbake til normalen innen tre måneder, men noen ganger kan det ta kortere tid enn det.

Det vanskelig å forutsi når en kvinne vil være fullt fruktbar igjen etter å ha sluttet med p-piller. Dette avhenger i stor grad av den enkeltes livsstil og helseprofil.

Det er antatt at Agnus Castus kan hjelpe en kvinne tilbake til regelmessige menstruasjonssykluser etter langvarig bruk av p-piller15.

Ikke misbruk stoffer

Koffeinens innvirkning på fertilitet

Koffeinens innvirkning på fertilitet

Kvinnens fertilitet

Tallrike studier har forsøkt å undersøke effektene av koffein på kvinnelig fertilitet16, men resultatene er ikke konkluderende.

Etter å ha vurdert alle bevisene, anbefaler den USA-baserte organisasjonen ‘Teratologi Information Services’ at alle kvinner som ønsker seg barn ikke bør innta mer enn ca 200 mg koffein per dag. Det tilsvarer ca. to kopper kaffe. Koffein i andre produkter som Coca Cola, sjokolade og svart te er inkludert, hvilket kan resultere i at den anbefalte daglige grensen nåes ganske raskt.

Mekanismene i hvordan kaffeinntak kan ha en negativ effekt på kvinnelig fertilitet er fortsatt ukjent. Eksperter antar at koffeinen kan forstyrre hormonbalansen.

Mannens fertilitet

I motsetning til kvinnens fertilitet, ser sædkvaliteten ut til å være upåvirket av koffein. I noen tilfeller er negative effekter kun observert ved svært høye doser av koffein17. En brasiliansk studie påviste at å drikke kaffe faktisk forbedret sædcellenes motilitet hos noen menn18.

Alkoholens innvirkning på fertilitet

Alkoholens innvirkning på fertilitet

Mens leveren bryter ned alkohol, er den ikke i stand til å utføre andre funksjoner samtidig, slik som å omdanne østrogen til avfallsprodukter. Dette fører til et overskudd av kvinnelige kjønnshormoner, noe som kan ha negative effekter på fertiliteten hos både kvinner og menn19.

Langvarig alkoholmisbruk kan resultere i irreversible negative effekter på sædkvaliteten20.

Det er fortsatt ikke klart hvorvidt sporadisk inntak av alkohol kan skade fertiliteten. Derfor anbefaler ekspertene at så lenge du håper på å få barn, skal du bare drikke alkohol maksimum tre ganger i uken. Hvis du ønsker å være på den sikre siden og maksimere sjansene, bør du avstå fra å drikke alkohol i det hele tatt

Nikotinens innvirkning på fertilitet

Nikotinens innvirkning på fertiitet

Røyking har negativ innvirkning på fertiliteten hos både kvinner og menn. Tallrike studier har vist at sædcellene hos røykere er mindre effektive til å befrukte eggceller, dør raskere og er mindre mobile21.

Både sædkvalitet og normale former (morfologi) blir påvirket desto mer en mann røyker.

Hos kvinner har røyking flere negative effekter på fertiliteten, som følge av nedsatt blodsirkulasjon. Både produksjon av hormoner og implantering i livmoren ppå22.

Selv passiv røyking kan redusere fertiliteten. Gravide kvinner som røyker, har en høyere risiko for spontanabort. I tillegg til dette, har babyer født av mødre som røykte under svangerskapet en dårligere allmenntilstand enn barn av ikke-røykere. Derfor er det sterkt anbefalt at kvinner slutter å røyke hvis de prøver å få barn.

Narkolangeren tar pengene Narkotiske stoffer kan ha en rekke skadelige virkninger, hvorav den ene er nedsatt fertilitet.

Bruk av ulovlige stoffer bør derfor være uaktuelt for begge parter når prøver å få barn, både under svangerskapet og etter barnets fødsel.

Et studie fant at cannabis reduserer både antall og sædcellens bevegelighet.23. Også antall sædceller med misdannelser ble funnet å være høyere enn gjennomsnittet.

Denne skaden har vist seg å være langsiktig, der normale nivåer fortsatt ikke var oppnådd selv etter flere måneder med avholdenhet.24.

Kokain og andre stoffer har lignende effekter på fertiliteten. I verste fall kan narkotika skade arvestoffet i sæd- og eggceller. Derfor kan det ha svært skadelige innvirkninger på barnets langsiktige utvikling, dersom en eller begge foreldrene bruker narkotika.

Eksperimenter utført på mus, har vist at når en kvinne tar marihuana kort tid etter befruktningen, kan dette føre til omfattende utviklingsforstyrrelser hos hennes mannlige avkom.25. Effekten av den psykoaktive komponenten i marihuana, resulterer også i at ett stort antall eggceller dør på vei til livmoren eller feilaktig fester seg i egglederen.

Når en graviditet oppstår utenfor livmoren, kalles dette ektopisk eller svangerskap utenfor livmoren, og kan ha livstruende konsekvenser for moren.26.

Medisiners innvirkning på fertilitet

Medisiners innvirkning på fertilitet

Medisinerin som forstyrrer den hårfine hormonbalansen i kroppen, kan redusere fertiliteten. Listen er lang og inneholder mange psykofarmaka, kortison, blodtrykksmedisiner og anabole steroider. Kreftmedisiner kan forårsake langvarig infertilitet.

Husk å diskutere med legen din, om eventuelle medisiner du tar regelmessig kan ha innvirkning på din fertilitet. Hvis dette er tilfelle, må du i samråd med legen din se nærmere på mulige alternativer.

Unngå forurensing

Studier har gjentatte ganger påvist at en rekke forurensende stoffer har negativ effekt på fertiliteten hos menn og kvinner. Tungmetaller i mat, støv og vann er like farlige som plantevernmidler.

For eksempel har mannlige jordbruksarbeidere som kommer direkte i kontakt med plantevernmidler, vist seg å ha unormal sædkvalitet betydelig oftere enn andre menn27.

Mange stoffer som er syntetisk fremstilt har en kjemisk likhet med østrogen. I verste fall kan dette føre til at den mannlige hormonbalansen blir forstyrret, noe som kan ha negativ virkning på både kvaliteten og mengden av sædceller.

De kan også føre til redusert fertilitet hos kvinner. Selv luften rundt oss inneholder mange skadelige stoffer fra møbler, veggmaling, pyntegjenstander og emballasje. Det er derfor umulig å beskytte seg helt mot dem.

Ved å følge noen få regler, kan du derimot minimere antall forurensende stoffer som du kommer i kontakt med gjennom luften, hud og mat.

Velg fersk mat og økologiske råvarer når det er mulig, men sørg for at du alltid vasker frukt og grønnsaker grundig. På salat og kål må du fjerne de ytterste bladene.

 • Koking ødelegger vitaminer og vasker ut sporstoffer. Derfor skal du aldri koke maten for lenge. Kok maten så forsiktig og hurtig som mulig. Rå mat er best!
 • Unngå bearbeidet mat med konserveringsmidler og tilsetningsstoffer.
 • Minimer bruken av plastprodukter ved lagring og behandling av matvarer.
 • Vask nye klær et par ganger før du bruker dem for første gang.
 • Hold rommet godt ventilert, og unngå å bruke luftfriskere så mye som mulig.
 • Bruk veggmaling med lite løsemiddler, ikke bruk tapet eller gulvbelegg av PVC.
 • Bruk kun rengjøringsprodukter som ikke inneholder klor og kunstig parfyme.
 • Unngå tannfyllinger med amalgam. Forsikre deg om at du ikke får utført tannbehandling som innebærer å fjerne amalgam når du prøver å få barn, ettersom nivået av kvikksølv i kroppen stiger etter fjerning av amalgam.
 • Tunfisk, pigghå og sverdfisk er en stor kilde til aminosyrer, men de kan også inneholde kvikksølv, så nyt disse i moderate mengder.
 • Hvis du kommer i kontakt med giftige eller helseskadelige stoffer, sørg for at du følger sikkerhetsanvisningen nøye.
 • Siden den elektromagnetiske strålingen fra Bluetooth-enheter kan redusere mannlig fertilitet28 29 bør du slå av bluetooth når du ikke trenger det.
influence of sex positions on fertility

Hyppigere og lidenskapelig sex

I lang tid var ekspertene uenige om hvorvidt kvinner burde være avholdende noen dager før de kommer i den fruktbare fasen. Det ble imidlertid funnet at det å ha sex ofte, faktisk resulterte i bedre sædkvalitet. 30.

Når en kvinne har lyst på sex, vil vaginalsekret hjelpe sædcellene å nå sine mål. Husk at smøremidler og kremer vanligvis inneholder stoffer som kan skade sædcellene,<strong>hvis ikke annet er angitt på pakningen</strong>.

Benytt den optimale sexposisjonen

Misjonærstillingen er den optimale posisjonen til å unnfange barn. Penis kan trenge ganske langt inn i skjeden og sædcellene har mindre risiko for å lekke ut.

Det anbefales at kvinnen forblir liggende på ryggen i noen minutter etter å ha hatt sex, og at de hever bekkenet litt høyere enn resten av kroppen ved hjelp av en pute. Dette er fordi livmorhalsen og livmoren ligger i vinkel under vagina, slik at tyngdekraften kan bidra til å fremme transporten av sædceller.

Også når kvinnens vagina blir penetrert bakfra, mens hun ligger på magen med knærne litt bøyd, vil flere sædceller være i stand til å nå livmoren. Dette skjer fordi i denne stillingen kan penis trenge langt inn i vagina, slik at sædcellene får kortere vei til livmoren.

Alle sittende eller stående stillinger er uegnet når du prøver å unnfange et barn. Dette er fordi store mengder sæd vil lekke ut av skjeden på grunn av tyngdekraften. Dette resulterer i at relativt få sædceller når livmoren, noe som statistisk sett reduserer sannsynligheten for at en kvinne blir gravid.

Bibliography

 1. «Shayeb AG, Harrild K, Mathers E, Bhattacharya S. An exploration of the association between male body mass index and semen quality. Reprod Biomed Online. 2011;23(6): 717-23»
 2. «Wilkes S, Murdoch A. Obesity and female fertility: a primary care perspective. J Fam Plann Reprod Health Care. 2009; 35(3): 181-5»
 3. «Alvarez-Blasco F, Botella-Carretero JI, San Millan JL, Escobar-Morreale HF. Prevalence and characteristics of the polycystic ovary syndrome in overweight and obese women. Arch Intern Med. 2006;166(19): 2081-6»
 4. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14623515»
 5. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC18832/»
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192363/»
 7. «Schachter, A., et al.; Treatment of Oligospermia with the amino acid L-Arginine; Journal of Urology, 110 (3); 310-313; 1973»
 8. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7701414»
 9. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1819998»
 10. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471267/»
 11. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829562»
 12. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2505167/»
 13. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25085801»
 14. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12418990»
 15. «http://en.wikipedia.org/wiki/Vitex_agnus-castus#Current_uses»
 16. «Jensen TK, Henriksen TB, Hjollund NH, Scheike T, Kolstad H, Giwercman A, Ernst E, Bonde JP, Skakkebaek NE, Olsen J. Caffeine intake and fecundability: a follow up study among 430 Danish couples planning their first pregnancy. Reprod Toxicol. 1998;12(3): 289-95»
 17. «Jensen TK, Swan SH, Skakkebaek NE, Rasmussen S, Jorgensen N. Caffeine intake and semen quality in a population of 2554 young Danish men. Am J Epidemiol. 2010;171(8): 883-91»
 18. «Sobreiro BP, Lucon AM, Pasqualotto FF, Hallak J, Athayde KS, Arap S. Semen analysis in fertile patients undergoing vasectomy: reference values and variations according to age, length of sexual abstinence, seasonality, smoking habits and caffeine intake. Sao Paulo Med J. 2005;123(4): 161-6»
 19. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3493844/»
 20. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739141»
 21. «Zhou NY, Cao J, Cui ZH, Han X, Cai M, Bao HQ, Li YF, He JL. Effects of smoking on sperm apoptosis and semen quality of adult males in the main urban area of Chongqing. Zhonghua Nan Ke Xue. 2009;15(8): 685-8»
 22. «Soares SR, Simon C, Remohi J, Pellicer A. Cigarette smoking affects uterine receptiveness. Hum Reprod. 2007;22(2): 543-7»
 23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717046/»
 24. «Hembree WC, Nahas GG, Zeidenberg P, Huang HF. Changes in human spermatozoa associated with high dose marihuana smoking. Adv Biosci. 1978;22: 429-39»
 25. «Dalterio SL, deRooij DG. Maternal cannabinoid exposure. Effects on spermatogenesis in male offspring. Int J Androl. 1986; 9(4): 250-8»
 26. «Schuel H. Tuning the oviduct to the anandamide tone. J Clin Invest. 2006;116(8): 2087-90»
 27. «Hossain F, Ali O, D’Souza UJ, Naing DK. Effects of pesticide use on semen quality among farmers in rural areas of Sabah, Malaysia. J Occup Health. 2010;52(6): 353-60»
 28. «Agarwal et.al. (2009) Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study, Fertility and Sterility, Volume 92, issue 4, (pp.1318-25)»
 29. «Gutschi et.al. (2011). Impact of cell phone use on men’s semen parameters. Andrologia, Volume 43, issue 5, (pp. 312-16)»
 30. «Levitas E, Lunenfeld E, Weiss N, Friger M, Har-Vardi I, Koifman A, Potashnik G. Relationship between the duration of sexual abstinence and semen quality: analysis of 9489 semen samples. Fertil Steril. 2005;83(6): 1680-6»
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.