• De fleste eksperter definerer generelt infertilitet som at man ikke har klart å bli gravid etter å ha forsøkt i minst ett år.
 • Kvinner som er i stand til å bli gravide, men som har hatt gjentatte spontanaborter er sagt å være infertile.
 • Menn er sagt å være infertile når resultatet av sædanalysen deres viser verdier som ligger under det verdens helseorganisasjon (WHO) har satt som minimumsstandard for antall sædceller, motilitet (progressiv bevegelse), morfologi (utforming) og forskjellige andre nøkkelparametere.

Graviditet er et resultat av en kompleks kjede med hendelser. For å bli gravid:

 • Må en kvinne frigi et egg fra en av eggstokkene (eggløsning).
 • Egget må gå gjennom en eggleder mot livmoren.
 • Mannens sædceller må bli med (for å befrukte) egget underveis.
 • Det befruktede egget må feste seg på innsiden av livmoren (implantasjon).

Infertilitet kan skyldes en rekke problemer, som kan forstyrre ved noen av disse trinnene.

Hvor lang tid bør det ta å bli gravid naturlig?

Alle er forskjellige. Noen par blir raskt gravide, mens for andre kan det ta litt tid. Som en generell regel, har du og partneren din vært mislykket i å prøve å bli gravide i rundt tolv måneder så bør du kanskje å konsultere en fertilitets-spesialist. Dette gjelder par som har ubeskyttet samleie omtrent tre ganger i uken, og begge er under 35. For par over 35 anbefales det å søke rådgivning etter å ha forsøkt å bli gravide i seks måneder. Dette er fordi fertiliteten reduseres betydelig fra midten av trettyårene og utover, og jo tidligere man søker profesjonell hjelp, dess bedre er sjansene for å identifisere og løse eventuelle problemer. Andre forhold der det er viktig for kvinner å søke råd fra en fertilitets-spesialist er hvis du lider av sykdommer som bekken inflammatorisk sykdom (PID), endometriose, fibroids, polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller diabetes. Alle som har en historikk med skjoldbrusk-problemer, uregelmessig menstruasjon, eller kreft, blir også oppfordret til å snakke med en spesialist. Ideelt ønsker du ikke å vente for lenge, og bør kontakte noen etter å ha forsøkt i seks måneder uten å ha blitt gravid. Menn med erektil dysfunksjon bør søke råd fra en lege. Det er også en god idé å ha en fertilitetsspesialist til å analysere en sædprøve for å identifisere eventuelle abnormaliteter. I mange tilfeller kan disse problemene løses og fertiliteten forbedres. I alle tilfeller vil en fertilitetsspesialist kunne gi deg en full helsevurdering. En spesialist kan utføre tester for å fastslå om det er underliggende medisinske tilstander som hemmer unnfangelsen. Par vil ofte bli raskt gravide så snart tilstanden blir behandlet.

Hvordan diagnostiserer en spesialist infertilitet?

Dersom du har aktivt forsøkt å bli gravid i ett år og vært mislykket, vil en lege vanligvis diagnostisere infertilitet. Definisjonen gitt for at man aktivt prøver å bli gravid, er å ha ubeskyttet sex minst én gang hver andre eller tredje dag. Etter ett år uten vellykket befruktning vil en lege kunne tilby konsultasjon og gjøre behandlingsanbefalinger til kvinner yngre enn 35 år. Fertilitetsspesialister vil i noen tilfeller vil kvinner med kjente medisinske forhold eller de som er over 35 år, behandling og konsultasjon etter bare seks måneder med aktive forsøk på å bli gravid. Spesialistene vil søke å samle komplett medisinsk historikk, og de vil kanskje utføre visse tester for å fastslå reproduktiv status. Dette kan omfatte spesialiserte blodprøver, sædanalyse, ultralydundersøkelser, og grundige fysiske undersøkelser. Denne konsultasjon vil bidra til å vurdere den sannsynlige årsaken til infertilitet. I mange tilfeller kan det gjøres visse endringer i livsstil for betydelig kunne forbedre sjansene til å bli gravid.

Hva er noen av de viktigste årsakene til infertilitet hos kvinner?

Den viktigste årsaken til infertilitet hos kvinner er problemer med eggløsningen. Imidlertid har det vært mye forskning på ulike behandlingsmetoder. Forskere har utviklet medisiner som klomifen og menogan/repronex som kan behandle omtrent 70% av eggløsningsproblemene. Det er mange årsaker til eggløsningssvikt. Noen av de vanligste underliggende årsakene inkluderer arr på eggstokkene, hormonelle ubalanser, problemer med follikkelen og for tidlig overgangsalder. En annen vanlig årsak til kvinnelig infertilitet er endometriose. I følge Helen North, Adm.Dir. i endometriose i Storbritannia, påvirker denne gynekologiske tilstanden over 1,5 millioner kvinner i Storbritannia, og koster helsetjenesten i gjennomsnitt £ 8 milliarder årlig1. Studier tyder på at nesten 10% av alle kvinner som rapporterer om infertilitetsproblemer har endometriose2. Videre er det anslått at opptil 40% av disse kvinnene anses infertile som følge av denne tilstanden. Kvinner som påvirkes av endometriose har lavere sannsynlighet for å bli gravid under eggløsning enn kvinner uten denne tilstanden. I noen tilfeller kan infertilitet hos kvinner oppstå på grunn av uregelmessigheter i livmoren, inkludert problemer med slimhinnen i livmorhalsen. Livsstilsvalg kan også hindre fertilitet, slik som alkohol og narkotika samt utilstrekkelig ernæring.

Hva er noen av de viktigste årsakene til infertilitet hos menn?

Mannlig infertilitet er like vanlig som kvinnelig infertilitet. En fertilitetsspesialist kan vurdere sædkvalitet, morfologi og motilitet for å bidra til å finne ut om disse viktige parameterne er innenfor sunne verdier. Dette er en enkel laboratorieanalyse av en fersk sædprøve. Det finnes en rekke tilgjengelige behandlingstilbud for menn som har abnormaliteter ved noen av disse vurderingene. I noen situasjoner har sædcellene normal helse, selv om det er problemer med ejakulasjonskanalen. Blokkeringer kan hindre sædcellene fra ejakulering, som igjen fører til infertilitet. En annen vanlig årsak til mannlig infertilitet er en tilstand som kalles varicocele. Dette ligner en åreknute, men den er plassert i skrotum. Dersom en varicocele er tilstede øker temperaturen i skrotum. Når sæden blir for varm kan den skades, dette senker fertiliteten og vanskeliggjør befruktning. Det finnes en rekke behandlinger som kan bidra til fertilitet. Noen vanlige alternativer er kunstig inseminasjon, forskjellige fertilitetsmedisiner og intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (ICSI). Men, med enkle endringer i livsstil som å spise et balansert, sunt kosthold, holde seg i form og unngå stress – kan også forbedre sædcellenes helse og fertilitet i mange tilfeller.

Kan jeg fastsette når jeg er mest fertil?

Fertilitetseksperter anbefaler par å ha sex minst tre ganger i uken for å øke sjansen for befruktning. En mer pålitelig tilnærming er heller aktivt å forsøke å bli gravid, enn å prøve å identifisere når du er mest fertil. Dette er den mest effektive måten å gravid på naturlig. Men det kan være nyttig å vite når du er fertiliteten er på topp, slik at du kan øke seksuell aktivitet i denne perioden. Hvis du er i stand til å finne ut når du har eggløsning, da er det enkelt å vite når du er mest fertil. Dette krever at man er kjent med egen menstruasjonssyklus. Hvis mensen er regelmessig så er det et enkelt regnestykke å finne ut når du har eggløsning. I de fleste tilfellene er dette ca. to uker før forventet menstruasjon. Selv om menstruasjonssyklusen din er uregelmessig, er det fortsatt mulig å kartlegge når du mest sannsynlig vil ha eggløsning. Dette kan gjøres ved å registrere din basale kroppstemperatur (BKT). BKT er temperaturen når du våkner opp tidlig om morgenen, eller etter minimum tre timers uavbrutt søvn. Denne temperaturen må registreres ved hjelp av et spesielt basal-termometer, og bør gjøres før du går ut av sengen. Når du har eggløsning vil BKT øke litt sammenlignet med andre målinger. Du kan også kjøpe spesialiserte testsett som kan forutsi eggløsning. Disse registrerer endringer i hormonkonsentrasjonene i urinen din før du får eggløsning. De er svært nøyaktige, selv om det kan bli dyrt hvis du må kjøpe nye testsett månedlig. Å være oppmerksom på slimet i livmorhalsen kan også være en måte å overvåke tidspunktet for eggløsning3.Kroppen går inn i en fertilitetsperiode når dette slimet blir gjennomsiktig og øker i volum. Dette vil vare i noen få dager. Når eggløsningen har skjedd, vil slimet i livmorhalsen tørkes ut, eller bli uklart og seigt. Fertilitetsspesialister vil ofte anbefale og begynne å ha ubeskyttet samleie hver-, eller annenhver dag fem dager før eggløsning. Det er anbefalt å fortsette dette mønsteret under eggløsningen. Dette vil øke sjansen for å bli gravid.

Hva er statistikkene for fertilitet i Storbritannia?

I Storbritannia har omtrent ett av sju par problemer med å bli gravide. Dette tilsvarer rundt 3,5 millioner mennesker. Vanligvis er 84% av alle par i stand til å unnfange naturlig innen et år hvis de aktivt prøver å bli gravide. Statistikk viser at for hvert hundrede par som prøver å bli gravide naturlig

 • så vil 84 bli gravide innen ett år
 • 92 par vil bli gravide innen to år
 • 93 par vil bli gravide innen tre år

For de parene som har forsøkt å bli gravide i over tre år uten å lykkes, er sjansene for unnfangelse i løpet av de neste 12 månedene 25% eller mindre. For par som ikke kan bli naturlig gravid naturlig kan IVF-behandling være et alternativ. Suksess med IVF er avhengig av en rekke faktorer, inkludert alder og årsak til infertilitet. Statistikk utgitt av de britiske myndighetene for ‘Human Fertilisation & Embryology’ viser at i 2011 førte litt over 25% av IVF-behandlingene ved hjelp av en kvinnes egne ferske egg til en vellykket graviditet4. Omtrent 2% av barna som fødes i Storbritannia er et resultat av IVF-behandling. Imidlertid er IVF ikke anbefalt for kvinner eldre enn 42, fordi sjansene for å lykkes med å bli gravid ansees å være for lave.

Hvordan er fertilitet påvirket av lav sædkvalitet, og hva som kan gjøres for å forbedre sjansen for å bli gravid?

Et normalt antall sædceller er minimum 20 millioner per milliliter sædvæske. For de fleste menn er gjennomsnittet 60 millioner / ml. For noen menn, kan antallet sædceller være over 200 millioner / ml. En sædcelletelling lik null indikerer en blokkering eller annet sted i det mannlige reproduksjonssystemet. Men det er viktig å vite at det ikke bare er volumet av sæd som er viktig for fertiliteten. God motilitet er også avgjørende. Sædcellene må være i stand til å passere gjennom egglederne for å befrukte egget. For å gjøre fertiliteten enklere er det nødvendig med sunn bevegelighet hos minimum 50% av sædcellene. I tillegg må sædcellene ha sunn morfologi. Sjansene for unnfangelse kan økes med behandlinger for lav sædkvalitet. Hormonmedikamenter kan gjenopprette normal sædkvalitet i tilfeller hvor en hormonell ubalanse er identifisert. Disse medikamentene kan øke sædcelle-produksjonen og bistå med motilitet. Dersom det er en blokkering i reproduksjonssystemet, kan kirurgi være nødvendig. Dette er spesielt tilfelle dersom det ikke påvises sædceller. Ofte blir unnfangelsen mye enklere når den korrigerende operasjonen er gjennomført. Det er også mange andre faktorer som kan påvirke sædcellenes helse. Stress, sykdom, dårlig kosthold, overdreven narkotika- og alkoholbruk, og lite mosjon kan alle påvirke mengden av tilgjengelighet, og kvaliteten på sædceller. Det er viktig å huske på at det tar tre måneder for sædcellene å bli helt moden. Sædcellenes helse kan reduseres dersom de påvirkes negativt denne perioden.

Hva er årsaken til dårlig sædcelle-motilitet, og hvordan påvirker det befruktningen?

Dårlig kosthold kan påvirke sædcellenes motilitet alvorlig. Mangler i visse aminosyrer, vitaminer og mineraler kan redusere sædcellenes helse og gjøre de trege5. Fertilitetsspesialister vil alltid oppfordre både menn og kvinner til å opprettholde et sunt og balansert kosthold mens de forsøker å bli gravide. Det er også visse medisiner som kan forårsake uregelmessigheter og nedsatt bevegelighet hos sædcellene. Spesielt kan medikamenter med steroider og hormoner være skadelig for motilitet6. Andre livsstilsvalg som alkohol, bruk av marihuana og tobakk kan redusere sædcellenes motilitet. Det er likevel mulig å bli gravid, selv med en lav prosentandel av motile sædceller, men det kan ta mye lengre tid. Den gode nyheten er at det finnes tilgjengelig en rekke behandlinger som kan hjelpe til å øke sædcellenes kvalitet, kvantitet og motilitet.

Kan kvinnelig orgasme bidra til unnfangelse?

Mange forskere mener at sjansene for unnfangelse kan styrkes med kvinnelig orgasme. Sammentrekninger av livmoren bistår med å skyte fart på sædcellene i retning mot livmorhalsen. Hvis en kvinne i tillegg har en organisme under samleie, er det mer sannsynlig at hun føler seg avslappet og ikke stresset. Dette er viktig for befruktningen, ettersom stress kan hindre fertilitet. For menn, hvis sexen er spesielt tilfredsstillende, viser forskning at volumet av ejakulert væske kan økes med 50% på grunn av forhøyet stimulering. Å ta seg tid til å forbedre sex for begge parter kan bidra til å forbedre fertiliteten og øke sjansene for befruktning.

Hva er in-vitro fertilisering?

Også kjent som IVF, in-vitro fertilisering er prosessen med å bruke en sædcelle til å befrukte kvinnens egg utenfor kroppen. Det blir noen ganger omtalt som å ha et «prøverørsbarn». Når egget er befruktet, blir det ført inn i kvinnens livmor. Kvinnens alder og helse vil avgjøre hvor mange embryoer som føres inn i livmoren. Landet der kvinnen bor er også en vurdering. Noen land begrenser antall friske embryoer som kan settes inn. Sjansen for vellykket implantasjon er høy med et større antall overførte embryoer. I noen tilfeller kan flere embryoer settes inn, allikevel vil bare ett eller ingen la seg implantere. I andre tilfeller, blir mange eller alle embryoene som settes inn implantert. Dette fører til flerfødsler. Dette er en betydelig vurderingsfaktor for mange par. I tilfelle av flere fostre er det er en potensiell helserisiko for både mor og ufødte barn. De fleste fertilitetsspesialistene i Storbritannia vil bare overføre to eller tre av de sunneste embryoene ved en IVF-behandling.

Hva utgjør en god IVF-kandidat?

Du kan anses egnet for IVF-behandling hvis du og partneren din har aktivt forsøkt å bli gravide i mer enn 12 måneder, og at andre former for reproduktive anbefalinger har vært forsøkt uten å lykkes. Det er også visse forhold som kan bidra til å bestemme din egnethet. Dette kan omfatte dysfunksjonelle eggledere, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), pre-implanterte faktorer (PIF), endometriose, livmor-problemer, problemer med livmorslimhinnen, mislykket intrauterin inseminasjon (IUI), og uforklarlig infertilitet.

Er det en måte å fastslå når jeg har eggløsning?

For kvinner med regelmessig menstruasjon, er det enkelt å fastslå når eggløsningen finner sted. Vanligvis oppstår eggløsning rundt 14 dager før menstruasjonen starter. Denne beregningen er basert på en 28 dagers syklus. Men ikke alle kvinner har denne syklusregulariteten. Det anbefales å følge syklusen nøye et par måneder for å bestemme varigheten, og månedlige variasjoner. Det er mange forskjellige eggløsningskalkulatorer. Disse kan være nyttige for kvinner som ønsker å fastslå deres mest fertile periode i løpet av hver syklus. De kan hjelpe kvinner med både regelmessige, og uregelmessige sykluser. I tillegg til å holde styr på datoene, å være godt kjent med kroppen din kan også hjelpe. Mange kvinner opplever avslørende tegn på at de har eggløsning. Et lite stikk eller krampe i magen kan være en indikasjon på at menstruasjonen vil starte snart. Imidlertid vil ikke alle kvinner får disse tegnene på at kroppen er i ferd med å slippe et egg. En annen måte å holde orden på eggløsningen er ved å spore basal kroppstemperatur (BKT). Kartlegging av BKT daglig vil gi en nøyaktig oversikt over hormonnivået, og når eggløsningen er i ferd med å skje. Noen kvinner kan også fastslå når de har eggløsning ved å overvåke endringer i livmorhalsen gjennom hele syklusen. Når et egg er klart til å slippes vil livmorslimhinnen endres i konsentrasjon og konsistens.

Hva er en bifasisk temperaturkurve?

Det er viktig å være kjent med den bifasiske temperaturkurven hvis du overvåker du basal kroppstemperatur (BKT). Under midten av syklusen vil bifasisk temperaturkurve være til stede. Den har vanligvis to faser. Den første fasen er den follikulære fasen, og dette begynner like før eggløsningen når temperaturen er lavere. Corpus Luteum-fasen (gule legeme) er den andre fasen som oppstår etter eggløsning. I denne andre fasen er den gjennomsnittlige økningen av temperaturen på 0,02 grader. Selv om dette ikke kan virke som en betydelig økning, er det med et spesial-termometer mulig å identifisere denne temperaturstigningen som signaliserer starten på eggløsningen. Ettersom vinduet er lite, kan det å vite nøyaktig når du er i ferd med å få eggløsning bidra til å bestemme det optimale tidspunktet for samleie.

Fremmer cyster på eggstokkene infertilitet?

I noen tilfeller kan ovariecyster bidra til å redusere fertiliteten. Avhengig av plassering og type cyste, kan de føre til vanskeligheter med befruktningen eller infertilitet. Det finnes mange forskjellige typer cyster. I tillegg til polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan endometriose føre til endometrioma – cyster som forårsaker fertilitetsproblemer. Dette er de to viktigste fertilitetsproblemene forårsaket av cyster. Det finnes også andre former for cyster på eggstokkene som ikke er så problematiske. Dette kan omfatte cystadenoma, dermoidcyste og funksjonelle cyster. De vanligste er funksjonelle cyster. Disse har en tendens til å bli klassifisert som enten corpus luteum-, eller follikulære cyster. Disse utvikles under menstruasjonssyklusene, og fører ikke til infertilitet. De er faktisk sterke tegn på at det reproduktive systemet faktisk er sunt, og fungerer som det skal. Verken adenomer-, eller dermoidcyster påvirker fertilitet negativt. Cystadenomas krever likevel behandling. Hvis disse typer cyster blir for store kan de forårsake fertilitetsproblemer.

Hvordan polycystisk ovariesyndrom (PCOS) påvirker infertilitet?

Noen kvinner med PCOS er fortsatt i stand til å bli gravide uten hjelp av IVF eller andre reproduktive teknologier. Men hvis du lider av PCOS, kan befruktning være vanskelig på grunn av fravær av menstruasjon, eller vesentlige uregelmessigheter. Til tross for dette er mange kvinner i stand til naturlig befruktning ved å føre et omhyggelig fertilitetsdiagram, samt gjennomføre positive livsstilsendringer. Dette kan inkludere endring av kostholdet for å inkludere mat som fremmer sunne sykluser, ha regelmessig samleie, og ikke stresse med å bli gravid. Det er mange tilfeller der kvinner ved et uhell blir gravide til tross for PCOS.

Hvordan bekken-inflammatorisk sykdom (bekkensykdom - PID) påvirker fertilitet?

Bekken inflammatorisk sykdom (PID) er en infeksjon som påvirker det reproduktive systemet. Ved hvert tilfelle av PID minsker fertiliteten7. Derfor er det svært viktig å overvåke jevnlig for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), samt andre infeksjoner for å redusere risikoen og varigheten av PID. Jo raskere PID identifiseres, desto raskere kan den behandles og desto lavere er risikoen for infertilitet. Hvis du har opplevd PID, kan arrvev dannes på innsiden av egglederne dine. I alvorlige tilfeller kan dette stoppe sædcellene fra å få tilgang på egget eller føre til at embryoet blokkeres. Dersom sædcellene er i stand til å befrukte egget, men at det er ute av stand til å bevege seg til livmoren, er sjansen høy for å få en graviditet utenfor livmoren. Dette svangerskapet må avsluttes gjennom operasjon eller inntak av visse medisiner. Det er fortsatt mulig å bli gravid og ha en sunn graviditet og baby til tross for å ha hatt PID. Likevel, dette er ikke uten risiko. Det kan likevel være vanskelig å bli gravid naturlig. IVF eller ICSI kan være nødvendig.

Hva er årsaken til spontanaborter, og kan de unngås?

Par som forsøker å få baby kan bli fullstendig knust av spontanaborter. De emosjonelle og fysiske plagene kan være overveldende og mange par står igjen med og prøve å finne ut hva som gikk galt. I realiteten er at det er ingen klare årsaker til de fleste spontanaborter. Forskning viser at en fjerdedel av alle svangerskap ender i spontanabort. Det er veldig viktig for par å forstå at spontanaborter bare kan skje, selv om du gjorde alt du kunne gjøre i løpet av svangerskapet for å bidra til et sunt foster. Men noen faktorer kan bidra til spontanabort, for eksempel hormonelle problemer, anatomiske abnormiteter, genetikk, infeksjoner, immunologiske problemer samt bruk av alkohol og andre rusmidler under svangerskapet. Etter en spontanabort er det alltid en god idé å diskutere med en fødselslege eller gynekolog, når det er best å prøve og bli gravid igjen. De fleste fertilitetsspesialister vil oppfordre par til å vente til etter kvinnens neste menstruasjon før man prøver å bli gravid igjen. I noen tilfeller kan det bli anbefalt om å vente enda lenger før man prøver igjen. Dette vil være avhengig av individuelle forhold og reproduktiv helse. Hvis årsaken til spontanaborten er kjent, så kan det kanskje være mulig å behandle problemet slik at det ikke skjer igjen. I noen tilfeller er det kanskje ikke være trygt å bli gravid igjen uten behandling eller medisinsk hjelp og tilsyn.

Hva betyr det å kartlegge BKT?

Kartlegging av basal kroppstemperatur (BKT) er en metode kvinner kan benytte til å finne ut når de har eggløsning. Ved å kartlegge din BKT kan du identifisere små endringer i kroppstemperatur i løpet av en måned, som reflekterer hormonelle endringer. Før eggløsningen er østrogennivået høyere. Under og etter eggløsningen øker derimot progesteron-nivåene. Vanligvis er BKT lavere før eggløsningen, og den vil øke noe ettersom progesteronkonsentrasjonene øker. Denne økningen i BKT kan brukes til å fastslå de beste perioden til å prøve og bli gravid. Det er alltid en god idé å kartlegge din BKT i et par måneder. Dette gir deg et mer nøyaktig beregningsgrunnlag. Etter noen måneder bør du være i stand til å identifisere din normale BKT før eggløsning, samt under og etter eggløsningen.

Hva er pre-konseptuell omsorg, og hvordan kan det øke sjansene for naturlig befruktning?

Pre-konseptuell omsorg er prosessen med å søke medisinsk hjelp og omsorg før man prøver å bli gravid. Dette kan hjelpe begge partnerne å fastslå om det er noen helsemessige problemer som kan gjøre befruktningen vanskelig, eller hindre en sunn graviditet. I løpet av disse konsultasjonene, vil en fertilitetsspesialist foreta grundige medisinske undersøkelser, samt dokumentere personlige og familiens medisinske historikk. Eventuelle risikoer eller komplikasjoner kan bli identifisert ved å evaluere historikk, laboratorieanalyser og fysiske undersøkelser. Dersom det identifiseres potensielle problemer med en av partnerne, kan legen da gi anbefalinger for egnede behandlinger. Dette kan innebære enkle justeringer i livsstil, som å forbedre kostholdet og trene mer regelmessig. I hovedsak bidrar pre-konseptuell omsorg å sikre at begge partnerne er i god reproduktiv form, for å forbedre sjansene til befruktning. Dersom problemer identifiseres, kan pre-konseptuell omsorg være en mulighet til å få komplikasjoner behandlet før man prøver å bli gravid.

Hvordan røyking påvirker fertilitet og befruktning?

Hvis du eller partneren din røyker, vil det påvirke fertiliteten. Sammenlignet med kvinner som ikke røyker, viser studier at kvinner som røyker rundt 10 sigaretter daglig er mindre fertile. Ikke bare tar det lengre tid å bli gravid, risikoen for spontanabort er også høyere. Røyking kan også redusere sædkvantitet og kvalitet, og derav redusere mannlig fertilitet8. Passiv røyking er nesten like skadelig som å røyke selv. Det er sterkt anbefalt at verken av partnerne røyker når de prøver å bli gravide. Ikke bare er røyking skadelig for din egen helse og fertilitet, den kan også være svært farlig for babyen din, både under og etter svangerskapet. Røyking under svangerskapet er kjent for å bidra til sykelighet og dødelighet blant spebarn. En ny studie har funnet at foster eksponert for tobakksrøyk kan påvirke utviklingen av visse sykdommer senere i livet ved endring av visse gener9. Krybbedød er ofte forbundet med foreldre som røyker. En fersk metaanalyse av data som evaluerte 35 kohortstudier, bekrefter at det er en sammenheng mellom mors røyking og en høy risiko for krybbedød10. Denne forhøyede risikoen er også identifisert hos spedbarn som etter fødselen sover sammen med foreldre som røyker.

Kan røyking av marihuana påvirke fertilitet og befruktning?

Studier har vist at kvinner som røyker marihuana har fertilitetsproblemer. Forskning viser sammenheng mellom bruk av marihuana og uregelmessig menstruasjon, dårlig libido, hormonelle svingninger og spontanabort11. Andre studier har vist at menn som røyker marihuana har redusert sædkvalitet, dårlig sædcelle motilitet, og utløsningsproblemer12. Å røyke marihuana kan påvirke fertiliteten og redusere sjansene for befruktning. Dette gjelder også for de som prøver å bli gravide ved hjelp av IVF-behandlinger13.

Finnes det kosttilskudd og medisiner som kan redusere fertilitet?

Det finnes en rekke medisiner som kan påvirke fertilitet negativt. Kvinner som prøver å øke muskelmasse ved bruk av anabole steroider vil ha vanskeligheter med å bli gravide14. Anabole steroider øker testosteronnivået. Dette kan i betydelig grad redusere fertilitet og negativt påvirke kvinnens sjanse for å bli gravid. Det finnes ulike anti-angst og antidepressive medisiner som kan hemme eggløsning. Antihistamin bør unngås mens du prøver å bli gravid. Dessuten kan slimhinneavsvellende medisiner negativt påvirke fertiliteten ettersom de endrer slimet i livmorhalsen. Slimhinneavsvellende medisiner kan redusere konsentrasjonen av slim, noe som gjør det vanskelig for sædceller å trenge gjennom livmorhalsen. Mannlig fertilitet påvirkes også negativt med anabole steroider. Det kan føre til at man blir helt steril15. Menn risikerer også fertilitetsproblemer ved å ta naturlige remedier som fremhever testosteron. Selv om du slutter å ta disse kosttilskuddene, kan det ta opptil seks måneder før levedyktige sædceller kan produseres på nytt. Forskning har antydet at 40% av menn som bruker tagamet-medisiner mot magesår blir impotente. Studier viser at denne medisinen, og andre lignende medisiner kan betydelig skade sædcellenes helse16. Kvalitet og kvantitet av sædceller kan også reduseres ved bruk av noen medisiner mot irritabel tarmsyndrom (IBS). Det er også antatt at urtemedisiner som prikkperikum, solhatt og tempeltre (ginkgo biloba) kan redusere sædcellenes evne til å trenge inn og befrukte egget. Det er alltid en god idé at du og din partner diskuterer eventuelle medisiner eller naturlige kosttilskudd man tar med en fertilitetsspesialist før man prøver å bli gravid. Dette kan bidra til å identifisere eventuelle fertilitetsproblemer og alternative muligheter som ikke vil redusere sjansene for å bli gravid.

Hva betyr ICSI?

ICSI er forkortelsen for intracytoplasmatisk spermieinjeksjon. Denne befruktningsmetoden brukes noen ganger når mannlige fertilitetsproblemer forårsaker vanskeligheter med å bli gravid. ICSI er en prosedyre der sædcellene sprøytes direkte inn i egget. Denne prosedyren brukes ofte når antallet sædceller er lavt, eller at det påvises dårlig motilitet. ICSI kan også anbefales hvis mannens sædceller ikke kan trenge inn i egget og befrukte det, eller at det er en anatomisk abnormitet eller blokkering som stopper produksjonen av sædceller i sædvæsken. Det kan også være lurt å vurdere ICSI for par som tidligere har hatt mislykket IVF-behandling .

Hva betyr IUI?

IUI er en forkortelse for intrauterin inseminasjon, også ofte referert til som kunstig inseminering, kunstig befruktning eller assistert inseminasjon (AI). Under en IUI-prosedyre brukes et lang kateter for å overføre vasket sæd inn i kvinnens livmorhals. Denne prosedyren utføres i den mest fertile fasen av en kvinnes eggløsningssyklus. Ofte er en IUI-behandling er en av de første prosedyrene som tilbys når par har problemer med å bli naturlig gravid. Selv om den har en lavere suksessrate i forhold til IVF-behandling, er IUI mye billigere. Av denne grunn er de fleste par er i stand til å forsøke IUI flere ganger. Vanligvis brukes IUI i situasjoner der den antallet sædceller er lavt, når motiliteten er dårlig eller for kvinner med abnormaliteter i slimhinnen i livmorhalsen. Denne prosedyren kan også brukes når sædcelledonor er nødvendig for befruktning. Det kan også være andre situasjoner som forårsaker infertilitet der IUI er en egnet behandling for å hjelpe par å bli gravide.

Jeg har en uregelmessig menstruasjonssyklus, kan jeg forbedre mine sjanser til å bli naturlig gravid?

Hvis mensen er uregelmessig, kan du likevel gjennomføre tiltak for å bedre sjansene for naturlig befruktning. Det er en god idé å kartlegge din basale kroppstemperatur (BKT). Du må kanskje være mer oppmerksom på syklusene dine, sammenlignet med kvinner med regelmessig menstruasjon. Den enkleste måten å øke sjansene for befruktning er å ha hyppig ubeskyttet samleie. Ha sex hver dag, eller annenhver dag for å øke sjansen for å bli naturlig gravid. Gjør sunne livsstilsvalg er også viktig. Oppretthold et sunt, balansert kosthold, trene regelmessig, prøve å eliminere stress eller stressende situasjoner, kutt røyken og reduser eller stopp inntaket av alkohol. Det er alltid en god idé å diskutere virkningen av eventuelle medisiner du og / eller din partner kan ha på befruktningen. Det finnes også en rekke naturlige kosttilskudd som kan bidra til å styrke fertiliteten.

Kan endometriose redusere fertilitet?

Forskning har vist at mellom 30 og 50% av infertile kvinner har endometriose17. Dette betyr ikke at alle kvinner som lider av endometriose er infertile. Men mange kvinner med denne tilstanden lider av fertilitetsproblemer, og er enten ute av stand til å bli befruktet eller de vil ha vanskeligheter med å bli gravide. Det finnes kirurgiske prosedyrer og andre behandlinger som kan øke sjansen for å bli gravid, selv om man lider av denne tilstanden. IVF eller annen assistert befruktning kan være nyttig. En fertilitetsspesialist vil kunne vurdere helsen din og foreslå en passende behandling.

Fant du ikke svaret du lette etter?

Bibliografi

 1. http://endometriosis-uk.org/news/press-release-its-ok-talk-period-endometriosis-uk%E2%80%99s-awareness-week-campaign-%E2%80%93-3rd-9th-march#.U-YOZvmSzWR.
 2. «Bulletti, C. et. al. (2010) Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Gentics, Volume 27, Issue 8, (pp. 441-447).»
 3. «Flynn, A. and Lynch, S. (1976) Cervical mucus and identification of the fertile phase of the menstrual cycle. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, Volume 83, Issue 8, (pp. 656-659).»
 4. http://www.hfea.gov.uk/
 5. «Wong, W. et.al. (2000). Male factor subfertility: possible cause and the impact of nutritional factors. Fertility and Sterility, Volume 73, Issue 3, (pp. 435-442).»
 6. «Nudell, D. et. al. (2002) Common medications and drugs: how they affect male fertility. Urologic Clinics of North America, Volume 29, Issue 4, (pp. 965-973).»
 7. «Westrom, L. et.al. (1992). Pelvic inflammatory disease and fertility: A cohort study of 1,844 women with laparoscopically verified disease and 657 control women with normal laparoscopic results. Sexually Transmitted Diseases, Volume 19, Issue 4, (pp. 185-192).»
 8. «Levin, R. et.al. (1982). Effects of psychotropic drugs on human sperm motility. Obstetrical & Gynecological Survey, Volume 37, Issue 7 (pp. 484-486).»
 9. “Markunas, C. et. al. (2014). Identification of DNA Methylation Changes in Newborns Related to Maternal Smoking during Pregnancy, Environmental Health Perspectives, DOI:10.1289/ehp.1307892.”
 10. “Zhang, K. And Wang, X. (2013). Maternal smoking and increased risk of sudden infant death syndrome: A meta-analysis. Legal Medicine, Volume 15, Issue 3, (pp. 115-21)”.
 11. “Mueller, B. et.al. (1990). Recreational drug use and the risk of primary infertility. Epidemiology, Volume 1, Issue 3, (pp. 195-200).”
 12. “Barazani, Y. et. al. (2014). Lifestyle, Environment, and Male Reproductive Health. Urologic Clinics of North America, Volume 41, Issue 1, (pp. 55-66).”
 13. “Klonoff-Cohen, H. et.al. (2006). Aprospective study of the effects of female and male marijuana use on in vitro fertilization (IVF) and gamete intrafallopian transfer (GIFT) outcomes. American Journal of Obstetrics & Gynecology, Volume 194, Issue 2, (pp. 369-76).”
 14. “Maravelias, A. et.al. (2005). Adverse effects of anabolic steroids in athletes: A constant threat. Toxicology Letters, Volume 158, Issue 3, (pp.167-75).”
 15. “Leme de Souza, G. and Hallak, J. (2011). Anabolic steroids and male infertility: a comprehensive review BJU International, Volume 108, Issue 11, (pp.1060-5).”
 16. «Koukkou, E. et.al. (2005). Environmental and drug induced erectile dysfunction. ANIR -ANHP, Volume 7, Issue 4, (pp. 171-176).»
 17. “Haydon G. (1942). A study of 569 cases of endometriosis. American Journal of Obstetrics Gynecology, Volume 43, (pp. 704)”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.