Det finnes viktige trinn kvinner kan ta for å forberede seg til en graviditet

Det å planlegge å få en baby er en spennende tid, men den kan også være stressende. Det er mange faktorer som påvirker fertiliteten, og det er viktig med forberedelser dersom du planlegger å starte en familie.

Listen nedenfor omfatter noen faktorer som vil øke sjansene dine for å bli gravid, og hjelpe babyen ditt med å utvikle seg og vokse som det skal, så snart det har blitt unnfanget.

Generell helsesjekk

Et av de første trinnene bør være å ha en generell helsesjekk. Å sørge for at du er ajour med celleprøvene dine er viktig. Du bør ta blodprøver for å fastslå om du har antistoffer for røde hunder og vannkopper. Du trenger kanskje å vaksinere deg for disse dersom det er en antatt risiko.

Å bli kontrollert for seksuelt overførbare sykdommer er også anbefalt. Ubehandlede sykdommer som klamydia kan spre seg til egglederne og føre til hydrosalpinx og arrdannelser, dette fører til infertilitet og en høyere risiko for graviditet utenfor livmoren. Andre seksuelt overførbare infeksjoner som kan påvirke fertiliteten negativt inkluderer:

  • Syfilis
  • Gonoré
  • HPV
  • Herpes
  • HIV
  • Hepatitt B
  • Kjønnsvorter

Ekspertråd

Dette er viktig, du bør ikke vente med å snakke med gynekologen din eller en fertilitetskonsulent dersom du ikke har blitt gravid innen tolv måneder med aktive forsøk uten bruk av prevensjon. Dette er en anledning til å søke råd og utforske alternativene dine. I noen tilfeller kan noen enkle tester avsløre en underliggende faktor som reduserer fertiliteten din. Etter behandling kan det være lettere å bli gravid.

Å vite om menstruasjonssyklusens faser

Det er mange forskjellige metoder som kan brukes til å forutsi eggløsning. Noen av disse inkluderer overvåkning av temperaturendringer, vaginalt slim, spytt og urin. Disse teknikkene er ikke alltid 100% pålitelige ettersom de kan påvirkes av ytre faktorer. Men de kan gi en god indikasjon på fertile faser.

Sunt kosthold

Det er viktig at kroppen din er velernært da dette påvirker fertiliteten. Et sunt kosthold bør inneholde rikelig med friske grønnsaker og frukt daglig, samt kvalitetsprotein som fisk, magert kjøtt og egg. Komplekse karbohydrater og kalsium-rik mat er også viktig. Prøv å unngå et høyt forbruk av tilsetningsstoffer i mat som smakstilsetninger, konserveringsmidler og farger. Matvarer rike på mettet fett er heller ikke anbefalt.

Positive livsstilsjusteringer

Kutt alkoholforbruket

Det er viktig at kvinner avstår fra å konsumere alkohol mens man prøver å bli gravid, og under svangerskapet. Inntak av alkohol under svangerskapet kan alvorlig skade helsen til det ufødte barnet, og øke risikoen for spontanabort.

Ingen røyking

Både mannlig og kvinnelig fertilitet påvirkes negativt av røyking. Det bidrar til erektil dysfunksjon og et høyt nivå av skader på eggets og sædcellenes DNA. Når man er gravid, er risikoen for spontanabort mye høyere når man utsettes for sigarettrøyk.

Annen bruk av lovlige medisiner og ulovlig bruk av narkotika

Alle illegale rusmidler kan påvirke fertilitet negativt og bør unngås. Det er også mange forskjellige reseptbelagte medisiner som kan vanskeliggjøre graviditet, for eksempel blodtrykks-, skjoldbruskkjertel- , immunsuppressive- og steroide medisiner. Det anbefales å ta kontakt med legen din om eventuelle medisiner du tar før man forbereder seg på å bli gravid.

Emosjonell velvære

Å være positiv og se lyst på livet kan støtte fertilitet. Mens noe stress er uunngåelig, det å bidra til å minimere og respondere hensiktsmessig på stress kan gjøre det lettere å bli gravid. Det er mange organisasjoner som kan hjelpe til med å gi deg teknikker for å håndtere stress og angst rundt graviditet og / eller i forsøksfasen på å bli gravid.

Ta folattilskudd

Når du forbereder for graviditet er det viktig å ta folattilskudd. Dette viktige B-vitaminet bør tas rutinemessig i minst en måned før man blir gravid og gjennom første trimester. Dette vil betydelig redusere risikoen for at fosteret utvikler nevralrørsdefekter som kan føre til medfødte misdannelser som ryggmargsbrokk. Folat kan tas uavhengig, eller sammen med andre kosttilskudd som anbefales før graviditet.

Hold deg i form

En graviditet kan være anstrengende på kroppen, så det er viktig å være minst moderat i form før man blir gravid. Trening med stor belastning, eller lengre perioder med intens trening anbefales ikke da det kan påvirke eggløsningssyklusene negativt, og gjøre det vanskeligere å bli gravid. Det kan være lurt å ha et skreddersydd treningsprogram for kvinner som ikke mosjonerer regelmessig. Mannlig fertilitet har også fordeler av god kondisjon, dette bør også vurderes når man prøver å bli gravid.

Oppretthold en sunn kroppsvekt

Sunn kroppsvekt er av viktig betydning for både mannlig og kvinnelig fertilitet. Å være overvektig eller fet øker risikoen for hormonelle ubalanser, diabetes og hjertesykdommer – som alle kan bidra til infertilitet. Kvinner som er undervektige står også i fare for nedsatt fertilitet ettersom det i betydelig grad kan forstyrre menstruasjonssyklusene. Hvis du er bekymret for vekten din, er det en god idé å konsultere en ernæringsfysiolog og jobbe mot en sunn vekt for å bidra til optimal fertilitet..

Forbedre fertilitetsbetingelsene

Det er flere medisinske tilstander som kan redusere kvinnens fertilitet. Noen av disse vanlige problemene er:

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Omfatter et bredt symptomsspekter, PCOS kan bli diagnostisert hvis en kvinne har to av følgende kriterier:

  • Høye androgennivåer (mannlige hormoner)
  • Cyster eller follikler på eggstokkene
  • Uregelmessige menstruasjonssykluser

Kvinner diagnostisert med PCOS kan kreve fertilitets-hjelp til å bli gravid hvis de ikke har regelmessige menstruasjonsperioder. Behandlingen kan variere for intervensjonsteknikker som IVF, via enkle tabletter og tidsbestemt samleie.

Endometriose

Denne tilstanden er preget med symptomer av betydelige smerter før og under menstruasjon forårsaket av vev-avleiringer utenfor livmoren. Dette kan noen ganger redusere fertilitet. Les mer om endometriose og behandlinger.

Blokkerte eggledere

Blokkeringer i egglederne vil forhindre eller hindre overføringen av egg til livmoren. Disse blokkeringene kan utvikle seg fra en rekke forhold, og det kan være behandlingsmuligheter. Les mer om blokkerte eggledere og behandlinger.

Amenoré

Dette er en tilstand der menstruasjonen uteblir til tross for at man er i reproduktiv alder. Det finnes en rekke grunner til at dette kan oppstå, og det finnes ulike behandlingstilbud. Les mer om amenoré.

Oppsummering

De fleste kvinner opplever at det å gjøre positive endringer til livsstilen sin vil bidra til å øke fertillitet. Å spise godt, holde seg i form og unngå negative påvirkninger på kroppen – alt dette bidrar til fertilitet. For kvinner som har underliggende medisinske tilstander som reduserer fertilitet finnes det ofte praktiske og effektive behandlingstilbud. Disse bør diskuteres nærmere med lege eller gynekolog.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.