Mannlige infertilitetsfaktorer er veldig vanlige, og kan være et resultat av mange forskjellige påvirkninger

Menn og kvinner berøres like mye av infertilitet. Av alle par som sliter med å unnfange står mannlige infertilitetsfaktorer for 40 % av barnløsheten, mens de kvinnelige infertilitetsfaktorene står for tilsvarende 40 %.

For de resterende 20 % av tilfellene er det problemer med både den kvinnelige og den mannlige siden. Mannlige infertilitetsfaktorer kan være et resultat av en rekke forhold og i mange tilfeller en kombinasjon av påvirkninger. Hovedårsakene pleier å være en av følgende:

Forhold som forårsaker mannlig infertilitet

Spermsykdommer

De vanligste årsakene til mannlige infertilitetsfaktorer er relatert til problemer knyttet til produksjon og utvikling av sædceller. Dette kan inkludere unormalt utseende, dårlig motilitet eller rett og slett et lavt antall sædceller, som kan være unormalt lavt (oligospermia) eller ingen sædceller (azoospermia).

Dette kan være et resultat av en rekke forskjellige faktorer:

  • Inflammatoriske tilstander eller infeksjonssykdommer, slik som viruset som forårsaker kusma
  • (Auto-) immunologiske sykdommer, der sædceller blir angrepet
  • Hypofyse, hormonelle eller endokrine forstyrrelser
  • Livsstil og miljømessige faktorer, som et dårlig kosthold
  • Genetiske lidelser som er indirekte eller direkte relatert til sædcelle-abnormaliteter. Tilstander som sigdcelleanemi, Noonans syndrom, dystrofia myotonika og hemokromatose kan føre til dysfunksjonelle testikler og sædcelle-abnormaliteter. Andre forhold som cystisk fibrose, Klinefelters syndrom eller andre kromosomforstyrrelser kan forårsake azoospermia eller oligospermia.

Primær ciliær dyskinesi (PCD)

Dette er en genetisk lidelse der sædcelleantallet er normalt, men sædcellene er ikke motile. Kartageners syndrom er et eksempel på denne tilstanden.

Anatomiske abnormaliteter

Hindringer i de genitale kanalene kan helt eller delvis blokkere bevegelsen av sædvæsken og føre til infertilitet. Disse abnormalitetene kan være medfødt eller forårsaket av betennelse eller infeksjon i urinveiene.

Arrvev etter genital kirurgi kan også resultere i blokkeringer, likeledes scrotal varicocele (årebrokk).

Kirurgiske inngrep kan vanligvis fjerne disse blokkeringene.

Delesjon i mitokondrie-DNA

Mitokondriene inneholder et sett gener som er forskjellige fra de normale kromosomene i cellekjernen. Forskning har vist at hvis disse genene i mitokondrie-DNA’et er fraværende eller endret, så kan det forårsake infertilitet1.

Sekundære forhold

Diabetes, lever-, og nyresykdommer kan føre til sekundær infertilitet (manglende evne til å unnfange et barn nummer to). Det er også visse medisiner og behandlinger for andre medisinske tilstander som kan føre til mannlig infertilitet.

Statistisk kan også erektil dysfunksjon redusere mulighetene for unnfangelse.

Hva er idiopatisk infertilitet?

Det er mange årsaker til mannlige infertilitetsfaktorer, den eksakte årsaken er av og til vanskelig å diagnostisere med sikkerhet. Uforklarlig infertilitet kalles idiopatisk infertilitet.

Sæd-parametere kan være unormale, men årsaken(e) kan fremdeles være ubestemt(e). Det kan være ingen identifiserbare reproduksjons-abnormaliteter, allikevel uteblir unnfangelsen. Omtrent 30 % av infertile menn klassifiseres som idiopatisk.

Til tross for normal endokrin funksjon og fysiske undersøkelser viser menn med idiopatisk infertilitet vanligvis en uforklarlig nedgang i sædkvalitet i forhold til sædcelle-motilitet, antall og morfologi. I mange tilfeller kan positive livsstilsendringer forbedre fertiliteten.

Å unngå overdrevent alkoholinntak, røyking og andre rusmidler er viktig. Å sørge for tilstrekkelig med trening og en sunn kroppsvekt kan forbedre fertilitet. For å støtte reproduktiv helse er det i tillegg spesielt viktig å tilfredsstille kroppens ernæringsmessige behov.

Kosttilskudd for mannlig fertilitet,
Finn ut hvilke kosttilskudd som inneholder furubarkekstrakt.

Mannlige fertilitets-kosttilskudd kombinerer mange næringsstoffer for å skape en kraftig fertilitetsfremmende pille.

Denne inkluderer furubarkekstrakt som har vist seg å være vellykket i behandlingen av idiopatisk infertilitet2.

Men vær oppmerksom på at pris- og kvalitetsforskjellene er store. Finn ut hvilke som er verdt å bruke tid og penger på.

Bibliografi

  1. Kao, S. et.al. (1995). Mitochondrial deoxyribonucleic acid 4977-bp deletion is associated with diminished fertility and motility of human sperm. Biology of Reproduction, Volume 52, Issue 4, (pp. 729-36).”
  2. «Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12).»