Studier viser at furubarkekstrakt kan bidra til sunnere sædceller. Det kan også bidra til å forbedre erektil funksjon når den inntas sammen med aminosyren L-arginin.
I de senere årene har det vært en økende interesse for egenskapene til planteekstrakter med høye nivåer av polyfenol, for eksempel furubarkekstrakt, druekjerner og grønn te.
Den primære bioaktive forbindelsen i disse planteekstraktene er en klasse som kalles proantocyanidiner. Disse botaniske ekstraktene har en sterk antioksidativ kapasitet.
De kan også bidra til å øke produksjonen av nitrogenoksid (NO), som er nevrotransmitteren som regulerer blodsirkulasjonen. En studie viste at furubarkekstrakt kan være fordelaktig for mannlig fertilitet når inntatt sammen med aminosyren arginin1.

Furubarkekstrakt og sædcellenes tilstand
Furubarkekstrakt er kategorisert som et næringsmiddeltilskudd i mange land på grunn av likhetene med ekstrakter av druekjerne og grønn te. I 2002 publiserte Roseff sine funn av virkningene av furubarkekstrakt på sædcelleparametre hos subfertile menn2.
Denne prospektive, ikke-randomiserte kliniske studien ble utført i en privat infertilitetsklinikk. Nitten subfertile menn deltok i studien. De fikk 200 mg furubarkekstrakt daglig i 90 dager. Sædprøver ble innsamlet og analysert før og etter behandling. Sædkvalitet, motilitet og morfologi ble vurdert.
Selv om antallet pasienter som var involvert i denne studien er for få til å rettferdiggjøre definitive utsagn, fikk man allikevel den første indikasjonen på antioksidativ kapasitet i polyfenole ekstrakter inntatt av subfertile menn.
Resultat
Studien ga følgende funn:
- Det var en forbedring i gjennomsnittlig motilitet, morfologi og antall sædceller etter tilskudd av furubarkekstrakt.
Denne studien tyder på at antioksidanteffektene av proantocyanidiner kan bidra til å lindre oksidativt stress som kan føre til dårlig sædkvalitet.
Forbedre sædcelleparametere med furubarkekstrakt
En studie av Nikolova og kolleger publisert i 2007 undersøkte effekten av kombinert furubarkekstrakt og L-arginin på 50 infertile menn3.
Denne dobbeltblinde, placebokontrollerte, kryssede og randomiserte studien ble gjennomført over fire måneder. Den første måneden var en innledende periode, etterfulgt av to måneders behandling og en så en periode på en måned for å vaske behandlingen ut av kroppen. Konvensjonelle sædparametre ble fastslått, sædcellene funksjonstestet, samt penetrasjonstest av livmorslimhinnen.
Resultat
Denne studien fant ut at:
- Tilskudd av L-arginin og furubarkekstrakt forbedret sædkvaliteten hos idiopatisk infertile middelaldrende menn.
De antioksiderende effektene av furubarkekstrakt kombinert med arginin har en positiv effekt på sædcelleparametrene. Det er påvist at arginin i seg selv forbedrer sædcellenes motilitet4. Men i kombinasjon med furubarkekstrakt ser det ut til at sædcellenes tilstand forbedres ytterligere. Andre studier med arginin og furubarkekstrakt har også bekreftet de positive funnene til Nikolova og hans kolleger, uten noen negative bivirkninger5.
Behandling av erektil dysfunksjon med pycnogenol og arginin
Stanislavov og Nikolova undersøkte effekten av furubarkekstrakt og arginin på erektil dysfunksjon6. Både furubarkekstrakt og arginin øker endogen nitrogenoksid (NO). Kroppen krever NO for å initiere og opprettholde ereksjon av penis gjennom å øke vaskulær dilatasjon.
I en tre måneders prøveperiode i løpet av denne studien, deltok 40 menn i alderen 25 til 45. I løpet av de tre månedene fikk deltakerene tilsvarende 1,7 g arginin daglig. I løpet av den andre måneden fikk deltakerne også 40 mg furubarkekstrakt to ganger daglig. Gjennom den tredje måneden fikk de 40 mg furubarkekstrakt tre ganger daglig.
Resultater
Denne studien viste at:
- I løpet av den første måneden fikk et ikke-statistisk signifikant antall menn en normal ereksjon (5 %).
- I løpet av den andre måneden hadde 80 % av pasientene fått tilbake sin seksuelle funksjon.
- I løpet av den siste måneden av prøvetiden rapporterte 92,5 % av mennene at de hadde normal ereksjon.
Denne studien antyder at for å behandle erektil dysfunksjon er arginin mer effektiv når den kombineres med furubarkekstrakt. En nyere studie som benyttet prelox til å behandle erektil dysfunksjon avdekket lignende resultater7. Med ingen rapporterte bivirkninger, kan denne kombinasjonen være en naturlig måte for menn å forbedre sin seksuelle funksjon.
Konklusjon
Nyere forskning tyder på at furubarkekstrakt kan bidra til å forbedre sædcellenes morfologi, antall og motilitet. Dette antas å skyldes den antioksiderende kapasiteten av proantocyanidiner. Furubarkekstrakt kan også bidra til å forbedre seksuell funksjon, og i tillegg være en naturlig måte å behandle erektil funksjon. Studier viser at furubarkekstrakt virker mer effektivt når det tas i kombinasjon med aminosyren arginin. Det er ingen kjente negative bivirkninger forbundet med å ta furubarkekstrakt for å forbedre mannlig fertilitet.
Bruke furubarkekstrakt for å forbedre sædcellenes motilitet og morfologi

Furubarkekstrakt er et kraftig mannlig fertilitets-forbedrende næringsstoff, men det er også bare en av flere såkalte fertilitets-neutraceuticals (kosttilskudd). Kliniske undersøkelser har konsekvent vist at
Vi har derfor sammenlignet de beste kombinasjonstilskuddene for mannlig fertilitet i en gjennomsiktig, sidestilt evaluering.
Mannlige fertilitets-næringsstoffer som forbedrer sædcellenes morfologi
Bibliografi
- «Stanislavov, R. et.al. (2009). Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytotherapy Research, Volume 23, Issue 3, (pp. 297-302).» ↩
- “Roseff, S. (2002). Improvement in sperm quality and function with French maritime pine tree bark extract. Journal of Reproductive Medicine, Volume 47, Issue 10 (pp.821-4).” ↩
- “Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12).” ↩
- “Scibona, M. et. al. (1994). L-arginine and male fertility, The Italian Journal of Urology and Nephrology, Volume 46, Issue 4, (pp.251-3).” ↩
- “Stanislavov, R. et.al. (2009). Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytotherapy Research, Volume 23, Issue 3, (pp. 297-302).” ↩
- “Stanislavov, R. and Nikolova, V. (2003). Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenol and L-arginine. Journal of Sex & Marital Therapy, Volume 29, Issue 3, (pp. 207-13).” ↩
- “Stanislavov, R. et.al. (2008). Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. International Journal of Impotence Research, Volume 20, (pp. 173-80)”. ↩
- «http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full» ↩
- «Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation» ↩