Innledende undersøkelser av kvinnens fertilitet

Omtrent 15% av alle par opplever at de selv etter 12 måneder med ubeskyttet og regelmessig sex ikke har lykkes i å oppnå graviditet1. På dette stadiet har kvinner vanligvis diskutert uønsket barnløshet med legen eller gynekolog i forbindelse med rutineundersøkelse. Det bør de gjøre, spesielt om de har grunn til å være bekymret over egen fertilitet, for eksempel etter behandling for kreft, eller dersom de er eldre enn 35.

I omtrent 40% av tilfellene ligger årsaken til fertilitetsproblemene hos kvinnen, 40% skyldes forhold hos mannen, mens det i 20% av tilfellene skyldes komplikasjoner hos begge parter2.

Fertilitetsutredning kan være en langvarig prosess, og siden kvinnens fertilitet reduseres med alderen bør man komme i gang så tidlig som mulig. Langvarige forsøk på å bli gravid kan være en stor følelsesmessig påkjenning, så det er viktig med så mye støtte og hjelp som mulig. Stress er for eksempel bare en av de mange grunnene som kan påvirke fertiliteten. Ved hjelp av noen enkle spørsmål og prøver, kan legen avsløre mulige fertilitetsproblemer hos kvinnen og hjelpe paret med valg av rett fertilitetsbehandling.

fertility disorder

Medisinsk, seksuell og sosial bakgrunn

Når kvinnen konsulterer lege eller gynekolog med spørsmål om egen fertilitet, vil legen ønske å danne seg et komplett bilde over hennes medisinske, seksuelle og sosiale bakgrunn. Dette vil hjelpe han eller henne til å identifisere hva som kan være årsaken til fertilitetsproblemene.

Age

Kvinnens fertilitet reduseres parallelt med eggreservene. Kilde: Babycenter.co.uk

Kvinnens fertilitet reduseres parallelt med eggreservene. Kilde: Babycenter.co.uk

Naturlig fertilitet hos kvinner reduseres også raskt med alderen. Legen vil vurdere både muligheter for, og risiko knyttet til graviditet basert på parets alder.

Children

Legen vil diskutere tidligere fødsler og eventuelle komplikasjoner med tidligere graviditeter. Legen vil også spørre om eventuelle spontanaborter.

Irregular menstrual cycles

Hvis kvinnens sykluser er lengre enn gjennomsnittlig, som for eksempel eggløsning bare hver 6. uke eller ca. 9 ganger i året, vil hun ha færre muligheter for å bli gravid. Dette er en statistisk ulempe i ett spill med sannynligheter.

Kvinner med lang syklus vil noen ganger behandles med fertilitetsmedisin, som for eksempel Clomid, for å regulere eggløsningen. Kvinner eldre enn 35 med uregelmessig eggløsning er de som mest sannsynlig blir satt på medisiner.

Length of time trying to conceive

Legen vil spørre hvor lenge paret har forsøkt å bli gravide. Et gjennomsnittlig par har regelmessig ubeskyttet sex:

Gjennomsnittlig prosentandel fertile par oppnår graviditet etter3

one month of trying 20%
six months of trying 70%
12 months of trying 85%
18 months of trying 90%
24 months of trying 95%
Er begge parter unge og friske, og har forsøkt å få barn i mindre enn ett år, blir de sannsynligvis bedt om å forsøke litt lengre.

Sex

Par kan bli spurt om hvor ofte de har sex, og om de har problemer med sex-livet. Paret kan gjerne synes det er ubehagelig og pinlig å diskutere sex-livet med legen.
Men det er veldig viktig å være åpen og ærlig. Er det impotens eller manglende motivasjon som forårsaker infertiliteten, er du også mulig å finne løsninger på dette.

[vc_cta_button2 h4=»Find out more about natural male potency enhancers» style=»rounded» txt_align=»left» title=»Continue reading» btn_style=»rounded» color=»blue» size=»md» position=»right» link=»url:http%3A%2F%2Faminoacidstudies.org%2Ferectile-dysfunction%2F||target:%20_blank»][/vc_cta_button2]

Time since stopping contraception

Paret vil få spørsmål om hvilke prevensjonsmidler de tidligere har brukt, og når bruken ble avsluttet. Av og til kan det ta litt tid før enkelte prevensjonsmidler slutter å virke, og dette kan derfor påvirke fertiliteten.

Medical history and symptoms

Legen vil diskutere eventuelle medisinske lidelser som paret kan ha, eller har hatt tidligere, inkludert seksuelt overførbare sykdommer (SOS). Legen kan også spørre:

 • hvor regelmessig har hun menstruasjon,
 • om hun har blødninger mellom menstruasjonene eller etter samleie,
 • om tidligere spontanaborter (inkludert graviditet utenfor livmoren),
 • samt infeksjoner og operasjoner.

Medication

Bivirkningene fra enkelte medikamenter kan påvirke kvinnens fertilitet. Legen vil vurdere hva slags medisiner kvinnen tar eller har tatt, og eventuelt diskutere alternative behandlinger. Hun bør også nevne alle ikke-reseptbelagte medikamenter hun tar, inkludert eventuelle alternative medisiner.

Habits

Livsstil kan påvirke fertilitet i stor grad. Legen vil vite:

 • om den ene eller begge av partnerne røyker,
 • hvor mye de veier,
 • hvor mye alkohol de drikker,
 • om de bruker illegale stoffer,
 • om det er mye stress hjemme eller på jobb.

Legen kan foreslå livsstilsendringer for å øke muligheten for graviditet.

Innledende kliniske undersøkelser og tester

Etter en gjennomgang av parets medisinske, seksuelle og sosiale bakgrunn, kan de bli henvist til en fertilitetsspesialist for flere prøver og undersøkelser.

Kliniske tester

I den videre utredningen vil legen foreta undersøkelser av kvinnens underliv. Legen vil sjekke for infeksjoner, klumper og ømme punkter som kan være indikasjon på fibroids (svulster i kvinnens reproduktive system), svulster i egglederne, endometriose eller bekkeninfeksjon.

Hormonprøver

Blodprøvetaking på forskjellige tidsrom i syklusen kan gi ledetråder om infertilitet.

Kvinnes blod kan testes for progestron for å se om hun har vellykkete eggløsninger. Tidspunktet for testene er basert på hvor regelmessig hun har menstruasjon. Er menstruasjonen uregelmessig vil hun tilbys en test for å måle nivået av glykoproteinhormonet gonadotropin (hCG), et hormon som stimulerer eggstokkene til eggproduksjon.

I tillegg til funksjonskontroll av andre vitale organer som kan ha en påvirkende faktor, er det ofte fordelaktig å foreta jevnlige målinger av FSH (follikkelstimulerende hormon), LH (luteiniserende hormon), østrogen og progesteron. Undersøkelsen er svært viktig, fordi selv en svak hypotyreose (tilstand som skyldes lavt stoffskifte på grunn av unormalt lav produksjon av hormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbrukskjertelen) kan forårsake forstyrrelser i kvinnens syklus4.

Kontroll av eggstokkene

Kvinnens eggstokker vil undersøkes grundig før hun tilbys fertilitetsmedisiner. Undersøkelsen gjennomføres enten ved å ta blodprøver for å kontrollere nivået av visse typer hormoner, eller at det tas ultralyd av folliklene i eggstokkene.

30%

av infertilitetstilfellene skyldes forhold i eggstokkene

Test for klamydia

Klamydia er en seksuell overførbar sykdom (SOS) som kan påvirke fertilitet. For å teste for klamydia benytter legen eller gynekologen en bomullspinne til å samle celleprøver fra livmorhalsen.

Blir klamydia påvist, foreskrives antibiotika som effektivt behandler sykdommen. Blod, og urinprøve tas gjerne samtidig for å kontrollere for herpes, gonnoré, syfilis og HIV.

Hysterosalpingografi

Hysterosalpingografi (HSG) er en type røntgen av livmorhulen og egglederne, som oppnås ved at kontrast sprøytes inn i livmorhulen. En vil da kunne se omrisset av livmorhulen og påvise eventuelle blokkeringer i egglederne.

25%

av infertilitetstilfellene skyldes tubale sykdommer

Tilstander av endometriose som fibroid, polypper, og adenomyose kan føre til blokkering av livmoren og egglederne5. En celleprøve, som kan tas under en rutinemessig gynekologisk undersøkelse, kan brukes til å diagnostisere bakterielle infeksjoner, soppinfeksjoner eller celleforandringer. I noen tilfeller kan resultatene påvise lidelser som påvirker fertiliteten hos kvinner.

Det er vanlig at legen foretar HSG ultralyd som en del av en innledende undersøkelse for å fastsette en fertilitetsdiagnose. Undersøkelsen kan avdekke myomas (fibroid), endometriose eller misdannelser i livmoren. Med HSG vil man også visuelt kunne undersøke utviklingen av folliklene, og oppbygningen av livmorslimhinnen, endometriet.

10%

av infertilitet forårsakes av endometriose

Hvis det ikke påvises fertilitetsforstyrrelser hos kvinnen i disse innledende undersøkelsene, så bør mannen foreta en sædanalyse dersom det ikke allerede er gjort.

På dette stadiet vil noen leger i tillegg kunne anbefale en postkoital test (test etter samleie)6.

3%

av infertilitet skyldes problemer med det fruktbare slimet fra livmorhalsen

Videre undersøkelser av kvinnens fertilitet

I noen tilfeller finner man ikke årsaken til fertilitetsproblemene. I så fall vil fertilitetsspesialister i mange tilfeller kunne anbefale hysteroskopi eller lapaoskopi som neste ledd i undersøkelsene.

Bibliografi

 1. «http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12923157»
 2. «Hudson, B. (1987). The infertile couple. Churchill-Livingstone, Edinburgh»
 3. «Gnoth C, Godehardt D, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Freundl G. «Time to pregnancy: results of the German prospective study and impact on the management of infertility.» Human Reproduction. 2003 Sep; 18(9):1959-66.»
 4. «Weiss RV, Clapauch R. Female infertility of endocrine origin. Arg Bras Endocrinol Metabol. 2014; 58(2): 144-52»
 5. «http://web.stanford.edu/class/siw198q/websites/reprotech/New%20Ways%20of%20Making%20Babies/Causefem.htm»
 6. «Hessel M, Brandes M, Bruin JPD, Bots RS, Kremer JA, Nelen WL, Hamilton CJ. Long term ongoing pregnancy rate and mode of conception after a positive and negative post-coital test. Acta Obstet Gynecol Scand. 2014; 93(9): 913-20″
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.