Næringsstoffene spiller en nøkkelrolle for kvinnelig fertilitet og graviditet. Det er visse viktige næringsstoffer som bidrar til å øke sjansen for befruktning, og utviklingen av en sunn og frisk baby.

Uten en tilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer klarer ikke kroppen å fungere skikkelig, dette kan gå ut over helse og vitalitet. Reproduktive prosesser er også avhengige av visse aminosyrer, mineraler, vitaminer og sporelementer for å fungere effektivt.

Virkningen av næringsstoffene for kvinnelig fertilitet er vidtfavnende. Mens en mangel på bestemte næringsstoffer kan resultere i redusert fertilitet, er det også andre hensyn man bør ta. Selv om det kan være mulig å bli gravid, kan mangler på visse næringsstoffer ha negativ innvirkning på utviklingen av fosteret og forårsake fødselsskader. Det er også en viss risiko for mors helse.

Viktige næringsstoffer som bidrar til kvinnelig fertilitet

Copper

Sporstoffet kobber bidrar til sunt stoffskifte og hormonregulering. Hvis kroppen har for lite eller for mye kobber, kan det få en negativ innvirkning på fertiliteten. Forskning har vist at kvinner med lave nivåer av kobber ofte er subfertile. Dette antas å skyldes forstyrrelser i stoffskiftet av østrogen.

Les mer

Folic acid

Folsyre er kanskje en av de mest velkjente næringsstoffene vektlagt for sin viktige betydning i løpet av svangerskapet. Dette B-vitaminet er nødvendig for å bidra til sunn celledeling etterhvert som babyen utvikles. Folsyremangel kan føre til defekter på nevralrøret, ryggmargen og hjernen. Det er viktig at kvinner øker inntaket av folsyre dersom de planlegger å få barn. Høyere folsyrenivåer bør opprettholdes gjennom de tidlige stadiene av svangerskapet, for å bidra til utviklingen av en sunn og frisk baby.

Les mer

Iron

Det er en betydelig sammenheng mellom lave jernnivåer og infertilitet hos kvinner. Utilstrekkelig tilgjengelighet av jern kan føre til anovulasjon. Å opprettholde tilfredsstillende jernnivåer kan bidra til å redusere risikoen for eggløsningsproblemer. Lave jernnivåer er også assosiert med lavere fødselsvekt, jern er nødvendig for å understøtte veksten av fosteret og morkaken. Det er viktig å følge nøye med på jernnivåene gjennom hele svangerskapet, for mye eller for lite jern kan føre til komplikasjoner.

Les mer

Omega-3 fatty acids

Disse essensielle fettsyrene er viktige for både fertilitet, og utvklingen av en sunn baby i løpet av svangerskapet . Studier har funnet at omega-3 fettsyrer kan hjelpe til med å øke kvinnens reproduktive levetid. Denne forskningen har vært basert på dyreforsøk, og krever ytterligere testing. Annen forskning har funnet at et økt inntak av omega-3-fettsyrer under IVF-/ICSI-behandlinger kan bidra til å øke fertilitet og vekst hos embryoet. Under svangerskapet kan disse essensielle fettsyrene bidra til å beskytte fosteret mot oksidativt stress, og fremme en sunn fødselsvekt.

Les mer

Vitamin C

En kraftig antioksidant, C-vitamin reduserer oksidativt stress og kan påvirke kvinnelig fertilitet. Studier har vist at vitamin C-tilskudd kan hjelpe kvinner som gjennomgår assistert fertilitetsbehandling.

Les mer

Vitamin D

Ofte referert til som «sol-vitaminet», denne gruppen av forbindelser spiller en viktig rolle med å hjelpe kroppen til å absorbere sporstoffer og andre viktige næringsstoffer. D-vitamin har vist seg å påvirke kvinnelig fertilitet i dyrestudier. Hunnrotter med vitamin D-mangel slet med å produsere et sunt avkom. Hos mennesker har D-vitamin vist seg å være viktig for friske svangerskap og normal fosterutvikling. Kvinner med lave vitamin D-nivåer er mer utsatt for å utvikle komplikasjoner under svangerskap og føder gjerne mindre babyer.

Les mer

Vitamin E

Studier har vist at kvinner som gjennomgår assistert fertilitetsbehandling kan dra nytte av vitamin E-tilskudd. Dette vitaminet forbedrer endometrial respons som følge av antioksiderende og antikoagulerende egenskaper. E-vitamin bidrar også til en sunn fosterutvikling.

Les mer

Zinc

Opprettholdelse av hormonnivået er avhengig av sink. Som et resultat av dette er sporstoffet meget viktig for kvinnelig fertilitet. Gjennom hele svangerskapet kan lave sink-nivåer føre til problemer med fosterutviklingen og gi komplikasjoner under fødselen.

Les mer

Å øke inntaket av næringsstoffer for å bidra til kvinnelig fertiltet

Effekten av næringsstoffene for kvinnelig fertilitet er svært viktig. Med å forstå hvordan næringsstoffene påvirker reproduksjon og utviklingen av babyen, kan hjelpe kvinner til å ta sunnere livsstilsvalg. Å sikre at kroppen har tilgang til viktige næringsstoffer kan forbedre fertilitet, og bidra til utviklingen av en sunn og frisk baby samt en sunn graviditet.

Mens det er lett å stimulere inntaket av rikelig med ferske råvarer for å opprettholde sunne nivåer av viktige næringsstoffer, så er det nødvendigvis ikke like enkelt allikevel. Den daglige tidsklemma og ulike livsstilsvalg kan øke ernæringsmessige behov. Dette kan være mer graverende når kostholdet er dårlig, og som et resultat kan dette gå ut over reproduktiv helse.

For å opprettholde sunn fertilitet og øke sjansen for å bli gravid, anbefaler mange fertilitetsspesialister kvinner til å vurdere kosttilskudd. Dette er en rimelig, effektiv og praktisk måte å sikre at kroppen får den næringen den trenger i løpet av denne viktige perioden. Det er mange forskjellige produkter som er spesielt utformet for å bidra til reproduktiv helse, og normal utvikling av fosteret.

Det er viktig å rådføre seg med legen din før du velger et tilskudd. Noen kosttilskudd er bedre for kvinner som prøver å bli gravide, mens andre er mer egnet for kvinner å ta under svangerskapet. Det er ikke anbefalt å ta et generelt multi-vitamin ettersom overflødig tilskudd av enkelte næringsstoffer kan være skadelig under svangerskapet. Likevel, med et riktig tilskudd og positive livsstilsendringer, er det mulig å bidra til god reproduktiv helse.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.